PREGOVORI SDA I HDZ

Sporazum vodi relaksiranju odnosa Bošnjaka i Hrvata

odzak
VL FOTO
08.03.2012.
u 09:21

Približavanje dviju stranaka uvod u ustavne promjene u Federaciji

Čelnici HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije Dragan Čović i Sulejman Tihić započeli su jučer najozbiljnije razgovore od utemeljenja dviju stranaka o budućim odnosima koji bi trebali rezultirati strateškim sporazumom o suradnji, doznaje Večernji list.

Promjene partnera

Ove dvije stranke koje zajedno s HDZ-om 1990. odnosno SDP-om predstavljaju dva najznačajnija nacionalna politička bloka u Federaciji BiH, godinama su imale varirajuće odnose ovisno o procesima koji su pratili pitanje ustavnih promjena, uspostavu vlasti ili pak upravljanja javnim resursima u ovome entitetu, te odnosima prema Republici Srpskoj i tamošnjim strankama. Dvije stranke su uvelike zahladile odnose nakon posljednje uspostave vlasti u Federaciji BiH od bošnjačkih stranaka koje su isključile stranke s većinskom potporom Hrvata. No, i u takvoj vlasti SDA izražava svoje nezadovoljstvo te je u pravome smislu oporba jer se SDP-u u kritičnim odlukama priklanjaju HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak.

No, valja reći da su nesporazumi na relaciji HDZ-SDA ipak započeli s neimenovanjem ministra prostornog uređenja u proteklome sazivu Vlade Federacije BiH što je blokirao HDZ BiH. Tada je došlo i do zamjene partnera pa je HDZ-u BiH bila bliža Stranka za BiH, a HDZ-u 1990. SDA. 
Dvije stranke imaju tek donekle različite poglede oko ustavnih promjena, ali su pod pritiskom vlastite bošnjačke odnosno hrvatske javnosti, morale reterirati zauzimajući prilično udaljena stajališta. Najbolji primjer za to je Prudski sporazum kojega su ove dvije stranke potpisale zajedno sa SNSD-om Milorada Dodika što je bio i ostao jedini načelni dogovor domaćih političara oko ključnih pitanja za budućnost zemlje među kojima su bile i ustavne promjene te preustroj zemlje u četiri federalne jedinice.

Druga prigoda

Upravo zbog silnog pritiska političkog Sarajeva, ali i utjecajnih krugova međunarodne zajednice, vodstvo SDA se povuklo iz sporazuma. Sredine poput Mostara, Stoca, Travnika, središnje Bosne opterećuju međusobne odnose SDA i HDZ-a što predstavlja ratno nasljeđe, a ove dvije stranke redovito u ovim sredinama osvajaju najveći broj glasova birača. Popravljanje stranačkih odnosa, ali i rješavanja pitanja poput Mostara kojega se pokušava izdvojiti kao grad slučaj u velikoj će mjeri odlučiti o tome hoće li postojati zdravo ozračje za pokretanje procesa ustavnih promjena, najprije u Federaciji BiH na čemu prije svih inzistira administracija SAD-a. 


Ključne riječi

Komentara 20

CI
cinbenik
09:36 08.03.2012.

Jos jedan u nizu sporazuma SDA i HDZe..........Koliko znam prvi sporazum su napravili 1990 koji je trajao do 1993,pa je ponovo obnovljen Splitskim sporazumom,pa se obnavljao u svim dosadasnjim Vladama,osim u zadnjoj.......................Mislim da ove dvije stranke treba pozvati na odgovornost zbog ovolikog broja sporazuma i da bi sve bolje bilo da se nikada nisu ni sporazumijevali............Vezali su zastave,davali naputke u prvim demokratskim izborima o zaokruzivanju iskljucivo clanova ove dvije stranke,izveli narod na referendum i u pola rata se posvadjali zbog svoih \"sporazuma\",a sve je to placano ljudskim zivotima..............Sta li ce donijeti ovaj sporazum i dali ce se jednom \"sporazumit\",a najmanje su ucestovali u obrani,odmah su isli na \"sporazume\" na sigurne teritorije..................Sram i stid da ih je ,sve njihove \"sporazume\" su platili zivotima svoih naroda,a i placaju svi BiH gradjani...........

OB
-obrisani-
09:47 08.03.2012.

Hrvatska politika u biH nikad nije bila bolja i zrelija kao zadnjih 5-6 godina! Prije desetak godina samo da podsjetim, medjunarodna zajednica u suradnji sa okupoacionim muslimanskim postrojba iz sarajeva je tenkovima usla u hercegovacke gradove, razrusila im sve institucije vlasti! U tako teskoj situaciji vodstvo nad hrvatima preuzima Prof. Dr. Covic! Prakticno, formalno i fakticki apsolutno unisten politicki subjekat (hrvati) samo za dvije tri godine postaju politicka velesila! Dugo vremena od hrvata osporavani savez o prijateljstvo sa Dodikom daju hrvatima ponovo politicku moc!

DA
daniele
10:08 08.03.2012.

sve vi ove price mozete macku o rep. ustavno uredenje koje vama HDZ-ovcima nikako ne odgovara se moze promjeniti samo sporazumom. za ono sta vi hocete nemozete se sporazumjeti s bosnjacima. I s pravom. Samo budala kao sto je tihic moze vama vjerovati. Mi koji smo malo svjesniji vrlo dobro znamo sta je vas cilj. Malo morgen. Ako zaista hocete nesto napraviti onda uzimajte pusku u ruke jer vam ni dodik ne moze pomoci. Cak ni ustav mostara gdje ste progonom nehrvata postali vecina ne mozete prmjeniti. Isto kao i covic tako je i tihic vrlo los za bosnu tako da od ovog sporazuma nema nista. bit ce plebiscitno odbacen kao i prudski sporazum izuzev ako 100% ne bude prihvacen sa obje strane. A znajuci HDZ-ovsku i SDA-ovsku politiku u to i te kako sumnjam.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?