ivica dačić:

'Spomenici u Preševu i na Kosovu unutarnja su stvar Srbije'

Milanović Dačić (1)
Davor Javorović/PIXSELL
21.01.2013.
u 13:30

Neće nas nitko ponižavati, nitko nema prava ponižavati Srbiju, poručio je premijer Srbije

Srbijanski premijer i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas novinarima da je sigurnosna situacija u Preševu stabilna, da je "uklanjanje nelegalno postavljenog spomenika ne samo pripadnicima OVPBM-a, nego i pripadnicima OVK koji su poginuli na Kosovu unutarnja stvar Srbije", što su mu, kako tvrdi, "poručili i strani veleposlanici s kojima se nedavno sastao upravo zbog spomenika u Preševu", javljaju mediji u Srbiji.

– Neće nas nitko ponižavati. Čvrsto smo opredijeljeni da nikome neće biti povrijeđena ljudska, nacionalna i građanska prava, ali nitko nema prava ni ponižavati Srbiju. Još mi se nitko iz međunarodne zajednice nije žalio – kaže Dačić dodajući da je spomenik uklonjen prema nalogu Ministarstva pravosuđa s obzirom na to da su istekli svi rokovi i trenutačno se nalazi u Direkciji za oduzetu imovinu ovog ministarstva. Dačić je izjavio da nema ni jednog razloga za prosvjede u Preševu jer je "Žandarmerija postupila prema zakonu i sve je prošlo bez primjene sile te bez ijednog izgreda".

Beogradski Blic javlja da je u Preševu nešto iza podneva počeo najavljeni prosvjedni skup Albanaca zbog uklanjanja spomenika u kojemu sudjeluje "nekoliko tisuća ljudi s albanskim zastavama". Politički vođe Albanaca s juga Srbije prije prosvjeda održali su sastanak u zgradi općine, a na trg su izašli s cvijećem koje su položili na mjesto na kojemu je bio spomenik koji je jučer ujutro uklonila Žandarmerija, javlja reporter Blica i dodaje kako okupljeni nose transparente s porukama "Europo, otvori oči", "Stop diskriminaciji" i "Stop albanofobiji" na albanskom jeziku.

Predstavnici albanskih stranaka s juga Srbije ocijenili su da je uklanjanjem spomenika pripadnicima OVPBM-a u Preševu vlast propustila priliku za kompromis i najavili da će se mirnim putem i uz pomoć međunarodne zajednice nastaviti boriti za svoja prava, javljaju Večernje novosti.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije