Odlazak u New York

Špirić: Silajdžić je podijelio Bosnu i Hercegovinu

Nikola Špirić
24.05.2010.
u 09:46

Odlazak Silajdžića u New York govori o dijelu diplomatske mreže BiH koja je pripremljena da radi samo za jednu stranu. To je podjela BiH, kaže Špirić

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić kazao je jučer na press-konferenciji u Banjoj Luci da je glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu i Vijeću sigurnosti UN-a uputio svoje izvješće o stanju u BiH, u kojem je naglašeno da je zemlja postigla značajan napredak i na državnoj i na entitetskoj razini. Špirić je upozorio Vijeće sigurnosti UN-a da “nastavak vanjske intervencije u domaća politička pitanja destabilizira i podriva izgradnju konsenzusa i reformska nastojanja vlasti BiH”.

Izvješća se razlikuju

Ističući da se to odnosi na visokog predstavnika i njegove bonnske ovlasti, Špirić je naglasio da BiH neće ubrzati svoj euroatlantski put sve dok u zemlji bude prisutan “strani intervencionizam”. On je potvrdio da se stavovi iz njegova izvješća u značajnoj mjeri razlikuju od onih koje je u svom izvješću o stanju u BiH iznio visoki predstavnik Valentin Inzko. - U izvješću koje je podnio visoki predstavnik o situaciji u BiH ima dosta segmenata s kojima se ja ne slažem”, kaže predsjedatelj Vijeća ministara i pojašnjava da se glavnom tajniku Ujedinjenih naroda i Vijeću sigurnosti obratio pisanim putem nakon što je misija BiH u New Yorku odbila da mu, ustvrdio je, osigura obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti u ponedjeljak, a na kojoj će se voditi rasprava o stanju u Bosni i Hercegovini. - Umjesto mene Vijeću sigurnosti će se obratiti predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, ali bez usuglašene platforme s ostala dva člana Predsjedništva. Odlazak Silajdžića u New York “govori o dijelu diplomatsko-konzularne mreže BiH koja je pripremljena da radi samo za jednu stranu”.

Doprinos podjeli BiH

- To je podjela BiH. Time se daje najsnažniji doprinos podjeli BiH i ne može sve biti fakturirano RS-u, ustvrdio je Špirić. Ja nemam ništa protiv toga, ali sam osjetio potrebu da glavnog tajnika UN-a i predsjedatelja Vijeća sigurnosti informiram o svom viđenju situacije naspram onog u izvješću visokog predstavnika, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH. - Ne mislim da će Vijeće sigurnosti ‘nasjesti’ na bilo koju priču ili bilo koju politiku, jer tamo sjede iskusni diplomati koje dobro znaju stanje u BiH, već mi je žao što se od BiH na takav način pravi ‘brlog’. To nije dobro, pod pretpostavkom da će se tamo najbolje govoriti”, kazao je Špirić na konferenciji za novinare.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?