Sjednica VM-a

Špirić optužio Lagumdžiju za blokadu svih reformi

Sastanak
22.05.2013.
u 09:29

Sukob je na sjednici započeo tvrdnjom Lagumdžije da SNSD izigrava dogovorene sporazume

Jučer čak treći put nije bilo pomaka u državnom Vijeću ministara u smjeru dogovora oko prihvaćanja izmjena Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) oko čega je došlo do političkog usijanja na odnosima bošnjačkih i srpskih političkih stranaka.

Podijeljene općine

Doznajemo da su na pretposljednoj sjednici sijevale ozbiljne iskre između zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara Nikole Špirića i šefa bosanskohercegovačke diplomacije Zlatka Lagumdžije. Problem oko JMBG-a je ušao u političku sferu onoga trenutka kada su bošnjački zastupnici u državnom Parlamentu tražili da u jedno registracijsko područje uđe Sarajevo, Istočno Sarajevo i općina Pale, kao što je to bilo i prije rata. No, srpski dužnosnici su se tome usprotivili tražeći da u registraciji područja ne smiju prelaziti granice entiteta, nazivajući ovaj zahtjev bošnjačkih zastupnika zadiranjem u teritorijalni integritet RS-a. Izmjenama Zakona o jedinstvenom matičnom broju predlažu se promjene naziva općina u RS-u koje imaju dva imena, kao npr: Bosanski Brod i Brod ili Bosanski Novi i Novi. U međuvremenu je postignut izvjestan kompromis da se za određivanje JMBG-a i područja koje pokriva koriste područja izbornih jedinica koje prate granice za državni Zastupnički dom Parlamenta BiH. Takav su čak dokument usuglasili predstavnici srpske i bošnjačke strane, ministri civilnih poslova Sredoje Nović te prometa i veza Damir Hadžić. No, kada je ova točka dnevnoga reda došla na raspravu u Vijeću ministara, na sjednici nije bio jedan od predlagača Nović. To je pak Špirić, iako su iz iste političke stranke, iskoristio za potpuno blokiranje izmjena državnog zakona. Kada je pak reagirao Lagumdžija kako je Špirićev potez nerazuman i neočekivan jer je to pitanje usuglašeno, uslijedio je desetominutni monolog ministra financija i dopredsjedatelja Vijeća ministara.

Memorandum


On se prije svega obratio Lagumdžiji optužujući ga za potpunu blokadu svih procesa i svjesno opstruiranje brojnih dogovorenih promjena zakona kao i deblokiranje financijskih resursa poput Elektroprijenosa. Kap koja je prelila čašu, saznaje Večernjak, bio je posljednji potez ministra Lagumžije koji je pripremio potpisivanje i prihvaćanje memoranduma o dotoku plina iz Azerbajdžana u ime BiH, a kojim bi se de facto opstruirala mogućnost prolaza i izgradnje drugog projekta - plinovoda Južni tok kroz Republiku Srpsku. Zbog toga poteza SNSD je najavio preispitivanje odnosa sa SDP-om i mogući novi zaokret u vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?