WikiLeaks

Špijunski projekt Njemačke i SAD-a ugrožava jedinstvo EU

Merkel
REUTERS
04.01.2011.
u 08:30

Prema tajnim diplomatskim depešama poslanim iz Berlina, projekt vrijedan 270 milijuna dolara predstavljen je kao komercijalni, ali, zapravo, iza njega stoji njemačka obavještajna služba

Prema dokumentima WikiLeaksa koje je u ponedjeljak objavio norveški list Aftenposten, Njemačka i SAD planiraju zajednički satelitski špijunski projekt vrijedan 270 milijuna dolara, što je izazvalo trzavice u Europskoj uniji.

Prema tajnim diplomatskim depešama poslanim iz američkog veleposlanstva u Berlinu, projekt je predstavljen kao komercijalni, ali, zapravo, iza njega stoji njemačka obavještajna služba, prenijela je agencija AP.

Aftenposten je objavio da se pothvatu HiROS, mreži visokopreciznih satelita, žestoko protivi Francuska te da bi to moglo oslabiti vojnu satelitsku suradnju u EU.

Prema tajnim diplomatskim depešama poslanim prošle i 2009. godine, sateliti bi trebali biti postavljeni 2013. godine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

JU
JUMPEṚ
23:39 05.01.2011.

. Tko god je i pomislio da bi Njemačka mogla odustati od tzv. IV-tog Reicha, taj je zastranio Njemačko cilj je i dalje osvojiti Europu pa i dalje ali ovaj puta bez oružja ali sa snažnom ekonomijom To se upravoo i zbiva. Tko ne vjeruje nek pogleda kroz prozor

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?