Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Špijunski projekt Njemačke i SAD-a ugrožava jedinstvo EU

Prema tajnim diplomatskim depešama poslanim iz Berlina, projekt vrijedan 270 milijuna dolara predstavljen je kao komercijalni, ali, zapravo, iza njega stoji njemačka obavještajna služba
04. siječnja 2011. u 08:30 1 komentara 3 prikaza
Merkel
Foto: REUTERS

Prema dokumentima WikiLeaksa koje je u ponedjeljak objavio norveški list Aftenposten, Njemačka i SAD planiraju zajednički satelitski špijunski projekt vrijedan 270 milijuna dolara, što je izazvalo trzavice u Europskoj uniji.

Prema tajnim diplomatskim depešama poslanim iz američkog veleposlanstva u Berlinu, projekt je predstavljen kao komercijalni, ali, zapravo, iza njega stoji njemačka obavještajna služba, prenijela je agencija AP.

Aftenposten je objavio da se pothvatu HiROS, mreži visokopreciznih satelita, žestoko protivi Francuska te da bi to moglo oslabiti vojnu satelitsku suradnju u EU.

Prema tajnim diplomatskim depešama poslanim prošle i 2009. godine, sateliti bi trebali biti postavljeni 2013. godine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

  • JUMPEṚ:

    . Tko god je i pomislio da bi Njemačka mogla odustati od tzv. IV-tog Reicha, taj je zastranio Njemačko cilj je i dalje osvojiti Europu pa i dalje ali ovaj puta bez oružja ali sa snažnom ekonomijom To se upravo ... prikaži još!o i zbiva. Tko ne vjeruje nek pogleda kroz prozor