ultimatum studentima

Španjolska: 30.000 mladih će izbaciti sa studija jer nemaju novca

'Students, who are protesting against cuts in education, try to storm into the central hall at the Polytechnic University during the investiture ceremony of new rector Francisco Mora in Valencia June
'HEINO KALIS'
19.06.2013.
u 12:00

NI-NI GENERACIJA - Tako u španjolskoj zovu sve brojniju skupinu mladih koji niti rade niti se školuju

Oko 30.000 studenata u Španjolskoj, broj jednak populaciji Dubrovnika, bit će izbačen s fakulteta ako do rujna ne otplati školarine čija je cijena odletjela u nebo. Broj studenata koji ne mogu do kraja platiti studiranje mogao bi dodatno porasti zbog krize, mjera štednje i rezova u obrazovanju.

Nakon što je najstarije madridsko sveučilište Universidad Complutense de Madrid bez upozorenja blokiralo status 3193 zadužena studenta, oko 70 ugroženih blokiralo je dekanat. Zbog dramatične situacije sutra će se u Madridu sastati rektori španjolskih sveučilišta koja su od 2008., nakon proračunskih rezova, ostala bez 1,2 milijarde eura. Ove godine su, osim skupljih školarina, ukinute brojne stipendije.

Samo jedan ispit

Gloria Blanco (26), studentica druge godine socijalnog rada u Barceloni, računala je na stipendiju, no onda su je obavijestili da nije položila jedan ispit s prethodne godine. – To je nepravedno, samo mi je jedan ispit ostao – kaže nakon što su je odbili u referadi. Gloria živi s dvije nezaposlene mlađe sestre i djedom čija mirovina iznosi 600 eura. Budući da nije imala 6000 kuna (800 eura), morala je prekinuti školovanje.

U Španjolskoj tako raste broj mladih koji niti rade niti studiraju, tzv. ni-ni generacija. Stopa nezaposlenosti iznosi 27 posto, a među mladima premašuje 57 posto. Njihov je broj ovih dana mogao uzletjeti za 30.000 zaduženih studenata, što je 2,3 posto ukupne studentske populacije, no umjesto da završe na ulici, dobili su dodatna dva mjeseca za otplatiti školarinu. Mnogi do rujna neće skupiti novac. Ponajprije oni čiji su roditelji pod udarom krize ostali bez posla. U Baskiji, na sjeveru Španjolske, uspostavljen je krizni fond težak 250.000 eura koji će najugroženijima posuđivati novac ili tražiti način kako da im pomogne. S obzirom na to da je Baskija jedan od bogatijih dijelova Španjolske, pitanje je mogu li taj primjer slijediti i druge pokrajine.

Očajni mladi okidač su pak socijalnih nemira. Studenti u Madridu, gdje su ove godine školarine skočile 38 posto, a za poslijediplomski studij 100 posto, osnovali su Platformu za ugrožene kojoj su se pridružile grupe u Barceloni, Sevilli i Bilbau. Pod parolom \"Obrazovanje se ne prodaje, ono se brani\" spremni su na prosvjede. – Izvršit ćemo pritisak. Nitko ne smije biti izbačen zbog ekonomskog razloga – ističe studentica biomedicine Carla Ten.

Teški rezovi

Španjolska vlada odlučna je smanjiti proračunski deficit na što se obvezala kada je lani od Trojke posudila 41 milijardu eura za posrnule banke. Rezovi se, među ostalim, provode i u obrazovanju pa je pitanje kakvo će rješenje rektori naći u četvrtak. Na Dan Europe, 9. svibnja, deseci tisuća ljudi marširali su španjolskim gradovima protiveći se reformi obrazovanja i rezovima. Istodobno su tisuće učitelja u Portugalu stupile u štrajk protiv mjera štednja i manjih plaća, čime su obustavljeni završni ispiti u tamošnjim školama. Vlada desnog centra provodi oštre uštede kako bi ispunila ciljeve obećane Trojci. U javnim školama radi 100.000 učitelja, a sindikat tvrdi da ih je 90 posto u štrajku. Portugal je već treću godinu u recesiji s rekordnom nezaposlenošću od 18 posto.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije