Pravilnik o kaznama

Solidarnost s izgrednicima - poticaj za nove izgrede

Široki
27.09.2012.
u 10:17

Krovna kuća bh. nogometa odlučila se ozbiljno pozabaviti pirotehnikom i bakljama na tribinama

Na utakmici protiv Radnika (1:1) navijači Željezničara nisu napravili nikakav izgred, iz prostog razloga što ih nije ni bilo na stadionu Grbavica nakon što je Željezničar kažnjen s dvije utakmice igranja pred praznim tribinama (plus novčane kazne).

Kazne

Ali, da su bili... Dan kasnije Gradimir Gojer, čelnik Željezničara oglasio se podužim otvorenim pismom Odboru za stabilizaciju NS BiH, u kojem proziva ovo i druga tijela saveza za “izrazitu netrpeljivost i pristranost prema Željezničaru”. Za Gojera kazna je antibosanskohercegovačka i nerazumna, pa pita njezine donositelje što su to skrivili Željini Manijaci, itd, itd. Slično su ranije reagirali nakon sličnih kazni čelnici Borca, Sarajeva, Širokoga Brijega, Veleža, Slavije, Zrinjskog... Jer, zbog raznih ispada svojih “navijača” ovi i drugi klubovi platili su visoke novčane iznose iz svojih plitkih blagajni, te igrali utakmice u tužnom okružju bez publike. U pitanju su bili napadi na gostujuće navijače (pa i igrače), lomljenje sjedalica, ograda, kućica za pričuve, utrčavanje huligana na travnjake, uništavanja vozila, uporaba pirotehnike, kamenovanja, paljenja ugostiteljskih objekata i(li) zastava ovoga ili onoga naroda, nacionalistička i druga uvredljiva skandiranja uz isticanja transparenata s političkim sadržajem. Ovaj put Gojer se solidarizira s Manijacima, podržavajući ih za isticanje transparenta s tekstom “Nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu”. Propisi jasno kažu kako je ovaj tekst politički obojen, baš kao i oni s obilježavanjem pada Vukovara, obljetnicom Oluje ili podrške Karadžiću. Pa, ono što Gojeru imponira, nekome smeta i eto ti “belaja”. Gojer je zaboravio kako kazna nije samo zbog transparen(a)ta, već i uzvika “ubij Srbina”, veličanja “lika i djela” Mušana Topalovića Cace, bakljade, petardi i napada na pristalice Slavije... Spomenimo izgrede iste navijačke skupine u Travniku i Mostaru, te protiv Borca na Grbavici. I Borac se naplaćao kazni zbog izgreda Lešinara, Zrinjski zbog Ultrasa, Sarajevo zbog Hordi zla...

Visoke kazne

Kazna Širokom zbog bakljade i skandiranja Škripara na susretu protiv Olimpica mogla bi biti veća nego utržak od prodanih ulaznica. Pravilnici Nogometnog saveza BiH usklađeni su s Uefinim, a Uefa je zacrtala po svaku cijenu istrijebiti svaku politiku i pirotehniku sa stadiona. Ta je Uefa iz istih razloga kao i Odbor za stabilizaciju kaznila Željezničar sa 27.000 eura, a Sarajevo s 40.000. Teško da će Gojer (ili čelnici Sarajeva) uputiti Uefi otvoreno pismo i optužiti ga za “netrpeljivost i pristranost”. Pa Gojerovu kuknjavu možemo shvatiti kao pritisak na savez, pa ako upali – upali. Kod Uefe sigurno ne bi upalilo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije