ČOVIĆ - DODIK

SNSD će biti dio nove vlade u Federaciji i HBŽ-u

covic
Zoran Grizelj
13.07.2012.
u 10:23

Nakon sastanka i Dodik i Čović su izrazili zadovoljstvo dobrom suradnjom koju imaju njihove stranke

Predsjednici SNSD-a i HDZBiH Milorad Dodik i Dragan Čović uvjereni su da je na današnjem sastanku lidera sedam političkih stranaka u BiH moguće postići dogovor o provođenju odluke u predmetu „Sejdić-Finci“, a potvrdili su i da će predstavnici SNSD-a sudjelovati u rekonstrukciji Federalne i vlade Livanjskog kantona.
 
Dodik je, nakon sastanka izaslanstava SNSD-a i HDZ-a u Banja Luci, kazao da podržava bilo koji dogovor, koji se postigne u FBiH kada je u pitanju izbor dvojice članova Predsjedništva BiH i nije protiv asimetričnog modela. On napominje da način izbora članova Predsjedništva BiH nije ni tema odluke Suda u Strasbourgu te da nije ni potrebno da se o tome razgovora, već se treba usmjeriti na realizaciju same biti te odluke. Izaslanstva SNSD-a i HDZ-a su dogovorile i zajednički nastup oko formiranja Vlade Livanjskog kantona, u koju će ući te dvije stranke s ostalim strankama i tako, kako kaže Dodik, nastaviti već tradicionalnu suradnju koju su i imali u tom kantonu. ''Usuglasili smo određene pozicije i mislim da su sada stvoreni neophodni uvjeti da dođe do formiranja vlade u Livanjskom kantonu“, potvrdio je Dodik.
 
Bilo je riječi i o rekonstrukciji Vijeća ministara, kao i Federalne vlade, gdje SNSD očekuje jedno ministarsko mjesto, a u skladu s ranijim dogovorom s HDZ-om.
 
I Čović je također podsjetio da, kada je u pitanju vlast na nivou Federacije BiH, hrvatskoj kvoti, odnosno HDZ-u, na osnovu ranijih pregovora, pripada pet mjesta u Federalnoj vlasi, a jedno od njih zauzet će predstavnik SNSD-a, u skladu s ranijim dogovorom HDZ-a i SNSD-a. On se nada će pitanje te rekonstrukcije vlasti biti veoma brzo završeno. Ponovio je i ranije stavove da vjeruje da je moguće dogovoriti rješenje o provođenju presude „Sejdić-Finci“.
 
Nakon sastanka i Dodik i Čović su izrazili zadovoljstvo dobrom suradnjom koju imaju njihove stranke ističući da i sa bošnjačkih strankama također žele partnerske odnose. Ovaj razgovor vođen je uči sutrašnjeg sastanka sedmorice lidera najjačih bh. stranaka koji će biti održan u Banjoj Luci, a domaćin je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.
 

Komentara 3

RO
rosa
13:33 13.07.2012.

Od pet ministarskih mjesta u federalnoj Vladi koja pripadaju hrvatima, Draganče Čović je dogovorio da jedno ministarsko mjesto ustupi laktaškom bahatom Dodiku. I ovaj potez Dragančeta je donio zbog "nacionalnih interesu hrvata" u federaciji, a niti jedne riječi o tome tko zastupa interese hrvata u RS-u.

Smiljan Šokić
14:31 13.07.2012.

Za Dodika Federacija nije neupitna, za Čovića RS je neupitna tvorevina. Dodik uredno surađuje sa svojim srpskim strankama u RS i izvan nje; što je sa Čovićem? Čović također surađuje sa svim srpskim strankama u RS i Federaciji. Je lii Federaciji. Je li Dodik draži hrv. političarima u BiH nego Živko Budimir? Odgovor: jest. Zašto? Zato što Dodo i Čova se uporno takmiče uništiti Hrvatstvo i u RS i Federaciji. Do kada će to tako teći? Dugo, sve dok budemo šutjeli. Pssst . . . Pssst . . . "Hrvatska šutnja", već poznato.

DU
Deleted user
18:09 13.07.2012.

e vi stvarno pokazujete samo kolko negog podnosite ili ne. pa zar dodik nije ustupio HDZ-u mjesto ministra za izbjegle i raseljene u RS-u? jeste i to je dobar znak kompromisa i pomoci hrvatima u RS-u: Sto HSP niejot dogovorio s Dodikom? sjeca li se neko kad su Hrvati imali ministra u vladi RS i to u resoru povratka?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?