Rješenje za Snowdena

Snowden može birati, azil nude Venezuela, Nikaragva i Bolivija

Edward Snowden
Reuters/PIXSELL
07.07.2013.
u 09:12

Nakon što je jučer stigla vijest iz Venezuele da će ponuditi azil Edwardu Snowdenu, Iz SAD-a je stigao zahtjev toj zemlji da izruči "američkog zviždača" ako dođe na njihovo tlo.

Nakon niza odbijenica za američkog "zvuiždača" Edwarda Snowdena otvorile su se neke mogućnosti. Predsjednici Nikaragve, Venezuele i Bolivije ponudili su mu politički azil, piše Guardian

U međuvremenu je SAD Venezueli uputio zahtjev za izručenjem zviždača, u slučaju da "putuje u ili kroz Venezuelu".

Iz Wikileaksa su rekli kako je Snowden azil zatražio u još šest zemalja koje neće navoditi jer se boje američkog pritiska na njih. Prepreka azilu u Venezueli je nepostojanje izravnih letova iz Moskve za Caracas, jer se ne zna bi li prelet dozvolile europske države.

Bolivijski predsjednik Evo Morales već je najavio ranije da postoji mogućnost da se Snowdenu odobri azil, a danas je ponovio da će mu ga odobriti ako ga zatraži.

Snowden je iz Hong Konga, uz pomoć vlasti iz Ekvadora, stigao na moskovski aerodrom 23. lipnja i nalazi se u tranzitnomprostoru dok čeka rješenje o azilu kako ne bi bio isporučen SAD-u.

>>Hoće li prihvatiti? Snowdenu Venezuela i Nikaragva nude azil

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?