Rekonstrukcija

Smjena Budimira i Kebe nakon što se riješi problem “Radivojević”

Rekonstrukcija
10.07.2012.
u 09:19

HDZ BiH, SDP i SBB blizu osiguranja dvotrećinske većine u Parlamentu

Brzina nastavka rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH trenutačno ponajviše ovisi o djelotvornosti sudova koji se trebaju očitovati o pristiglim apelacijama.

Do kraja srpnja

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izrazio je jučer očekivanje da će se rekonstrukcija vlasti provesti do kraja srpnja. -Do kraja mjeseca možemo očekivati rekonstrukciju vlasti i imenovanje novih ministara u Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije, te promjene županijskih vlada u središnjoj Bosni, Hercegovačko-neretvanskoj i Hercegbosanskoj županiji, kazao je Čavara nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH. Po njegovim riječima, dužnosnici HSP-a BiH i SDA pokušavaju opstruirati rekonstrukciju vlasti u Federaciji, iako su dva HDZ-a, SDP i SBB blizu osiguranja dvotrećinske potpore u oba doma Parlamenta Federacije za smjenu predsjednika FBiH Živka Budimira iz HSP-a i Mirsada Kebe iz SDA, čime bi se stvorili uvjeti za imenovanje nove Vlade. Izvanredne sjednice oba doma Parlamenta za smjenu Budimir i Kebe sazvat će se nakon što Općinski sud u Sarajevu, a zatim i Ustavni sud Federacije BiH presudi o razrješenju ministra Desnice Radivojevića. Iako se očekivalo da se izvanredne sjednice oba doma sazovu već ovoga tjedna, Čavara sada očekuje da će tek ovoga tjedna sudovi donijeti odluke, a da bi u tom slučaju procedura opoziva Budimira i Kebe bila pokrenuta idućeg tjedna. Redovita sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sazvana je za 24. i 25. srpnja pa je moguće da će, ako ne ranije, tada biti pokrenuta procedura opoziva Budimira i Kebe. Važno je reći da je istekao i rok do kojeg se NS Radom za boljitak trebala očitovati želi li biti dio vladajuće većine ili prelazi u oporbu. Što se tiče državne vlasti, konačna smjena SDA-ovih ministara očekuje se na sjednici Doma naroda, 19. srpnja. Čavara je jučer nagovijestio kako će nakon smjene dužnosnika SDA biti popunjeno Vijeće ministara BiH s dužnosnicima iz SDP-a i SBB-a, nakon čega će se rekonstruirati vlade u tri spomenute županije.

Nove kritike


SDA je jučer imao sjednicu Glavnog odbora s koje su upućene nove kritike na račun politike SDP-a. Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je kazao da izlazak iz političke krize u BiH ova stranka vidi u prijevremenim izborima, uz ispunjavanje svih ustavnih i zakonskih uvjeta.
 -Naša je procjena da do odluka Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, OHR treba donijeti privremene odluke i tako spriječiti da aktualna politička kriza preraste u stanje kaosa, poručio je Sulejman Tihić. Večernjak doznaje i kako predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir razmatra mogućnost da iskoristi pravo koje mu daje poslovnik o radu Vlade Federacije BiH i od premijera Nermina Nikšića zatraži održavanje izvanredne sjednice Vlade. No, upitno je što bi time dobio, osim dodatnog prostora za prezentiranje svojih stavova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?