Sjednica Doma naroda

Smijenjeni ministri SDA

Dom naroda
22.10.2012.
u 14:34

Nakon Zastupničkog, identičnu odluku donio je i Dom naroda, čime u finale ulazi sukob SDP-SDA

Tijesnom većinom s osam glasova za i sedam protiv Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je jučer odluku o smjeni ministara obrane i sigurnosti Muhameda Ibrahimovića i Sadika Ahmetovića, i zamjenika ministra financija i riznice Fuada Kasumovića. Glasovanje o izbacivanju kadrova SDA iz izvršne vlasti na državnoj razini bilo je vrlo zanimljivo, poglavito kada su u pitanju srpski izaslanici. Za potvrdu odluke predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevande o smjeni trojice dužnosnika SDA bila su tri izaslanika iz SDP-a, dva iz HDZ-a BiH te po jedan iz SDS-a, PDP-a i HDZ-a 1990. Za mnoge je bilo iznenađenje glasovanje Mladena Ivanića (PDP), jer on do sada nije podržavao smjenu ministara iz SDA. S druge strane, uz trojicu izaslanika SDA, protiv smjene su bila i dvojica izaslanika iz SNSD-a te po jedan iz DNS-a i HSP-a. Različito glasovanje izaslanika koji dolaze iz srpskog bloka SNSD-SDS vrlo je indikativno, baš kao i odluka dva HDZ-a da podrže izbacivanje SDA iz državne vlasti. Kako će tko glasovati nije se znalo sve do samog izjašnjavanja. Iz istupa izaslanika bilo je jasno tek da će SDA biti protiv, a SDP za smjenu.

Taktiziranje

Svi ostali su taktizirali i vijećali, a očito je da je odluka kod mnogih pala u posljednji trenutak. Prije samog glasovanja dopredsjedatelj Doma naroda i čelnik HDZ-a BiH jasno je stavio do znanja da je za oba HDZ-a prioritetno pitanje uključivanja legitimnih hrvatskih predstavnika u federalnu vlast.

-Svi oni koji nisu danas spremni podržati jedno takvo razmišljanje kad je u pitanju entitetska vlada ne mogu očekivati naše pozitivno razmišljanje o bilo kojem rješenju bez obzira na to kako personalno se mi gledamo, kazao je Čović.

Nagovješćujući svoje glasovanje o zahtjevu za smjenu, Ognjen Tadić iz SDS-a je ustvrdio kako je SDA izigrao partnere na „ključnom pitanju“, usvajanju državnog proračuna. Mladen Ivanić je, prije nego se odlučio podržati smjenu ministara iz SDA, konstatirao kako je ovdje riječ o „obiteljskoj svađi“ stranaka na vlasti. Predsjednik SDA Sulejman Tihić nije skrivao svoje iznenađenje ishodom glasovanja, jer je, kako tvrdi, dobio obećanje predsjednika HDZ-a BiH da neće glasovati za smjenu, odnosno da će glasovanje HDZ-a slijediti glasovanje SNSD-a.

Najjači legitimitet

-Razgovarao sam i s predstavnicima SDS-a koji su obećali da će biti suzdržani. Vidjeli ste glasovanje i oni koji se pozivaju na legitimitet i zaštitu nacionalnog legitimiteta izbacuju iz vlasti stranku koja je na lokalnim izborima dobila najjači nacionalni legitimitet, kazao je Tihić. Nakon ovakvog ishoda glasovanja o smjeni ministara iz SDA i dalje je nejasno postoji li parlamentarna većina na državnoj razini i tko ju čini. Situacija će možda biti jasnija danas nakon zasjedanja Zastupničkog doma, na kojem se treba odlučivati o smjeni kadrova SDP-a: dopredsjedatelja Zastupničkog doma Denisa Bećirovića i ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije. Ako je suditi po opredjeljivanju stranaka u Domu naroda, smjena Bećirovića i Lagumdžije ne bi trebala proći.

 

Rekonstruirati Vladu federacije BiH

Dopredsjedatelj Doma naroda i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je tvrdnje da se na potporu smjene ministara iz SDA odlučio nakon određenih ponuda iz SDP-a. Kaže da mu SDP ništa nije ponudio, ali da vjeruje kako će u idućih desetak dana biti riješeno pitanje Vlade Federacije BiH, što je za Hrvate vrlo važno.

- Osobe koje su danas izgubile potporu u Domu naroda ničim to nisu zaslužile, ali politika kojom mi pokušavamo uvezati parlamentarnu većinu da bi otvorili europski put danas nije položila, kazao je Čović. Izaslanici HDZ-a BiH jučer su glasovali kao i u prvome krugu, ne mijenjajući stajalište.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?