Trend zastoja

Smanjuju se prihodi od trošarina, proračuni u problemu

Novac
17.04.2013.
u 09:27

UNO poziva institucije vlasti da spriječe sve češće zloporabe

Poslovna djelatnost je u zastoju, a sve optimistične procjene koje su se mogle čuti uključujući procjene Svjetske banke ili Centralne banke BiH u prvim mjesecima 2013. ne potvrđuju se u konkretnim brojkama. Stanje u financijskom krvotoku to najbolje opisuje jer se smanjuju prihodi od poreza, a posljedično to će imati utjecaja i na ispunjavanje proračuna u ovoj godini. Kada se tome pridoda kaotično stanje u Federaciji BiH, onda ne treba biti uopće razloga za optimizam.

Ne ohrabruju

Po podacima preliminarnog izvješća, Uprava za neizravno oporezivanje je u veljači 2013. naplatila po odbitku povrata 322,4 milijuna maraka neizravnih poreza, što je za 0,3% manje nego u istom mjesecu 2012. g. Na razini prva dva mjeseca ipak naplaćeno je 2,7% prihoda više nego u istom razdoblju 2012. Iako je pak naplaćeno 50 milijuna maraka više bruto prihoda, snažan rast povrata neizravnih poreza je nominalni neto porast sveo na 18,9 mil. milijuna. Promatrano po skupinama prihoda nominalni rast je ostvaren na PDV-u i prihodima od carina, dok je kod trošarina i cestarine naplaćeno ukupno 5,5 milijuna manje prihoda nego u istom razdoblju 2012. U veljači pozitivan trend su imale jedino trošarine na skupinu trošarinskih proizvoda koju čine alkohol i alkoholna pića, pivo, vino i bezalkoholna pića, čija naplata je povećana za 17%. Kod svih ostalih trošarinskih proizvoda zabilježeno je smanjenje naplate. Pad naplate trošarina i cestarine na domaće prerađevine nafte je očekivan zbog obustave proizvodnje Rafinerije u Bosanskom Brodu u prosincu. Po navodima UNO-a, zabrinjava nastavak negativnih trendova kod trošarina na duhanske proizvode. Od usvajanja novog Zakona o trošarinama uobičajeno slabija naplata trošarina na duhanske proizvode na početku godine je bila rezultat većeg povlačenja trošarinskih markica na cigarete krajem protekle godine zbog novog povećanja trošarina.

Rezani duhan

Dotadašnja shema povlačenja trošarinskih markica (i naplate prihoda od trošarina) je narušena krajem 2012. godine, kada je preuzeto 25% manje trošarinskih markica. Negativan trend je nastavljen i u prva dva mjeseca 2013., kao posljedica rastuće legalne i nelegalne zamjene cigareta rezanim duhanom. S druge strane, prosječna maloprodajna cijena cigareta u prva dva mjeseca je značajno viša od potrebnog prevaljivanja dodatnog trošarinskog tereta. To ukazuje na promjenu strukture regularnog tržišta cigareta u korist skupljih cigareta koje konzumira bogatiji sloj građana, dok korisnici jeftinijih cigareta prelaze na korištenje rezanog duhana i popularne ‘škije’.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?