Izvješće

Smanjenje broja ministarstava i troškova za zdravstvo

Parlament
10.05.2013.
u 09:41

Federacija BiH ima nepotreban broj ministarstava koja imaju i županije, to su ministarstva obrazovanja, kulture i sporta

Popis uvjeta koje misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stavlja pred institucije vlasti radi dobivanja njihova kredita, nije okončan sa zahtjevom vlastima Federacije BiH da usvoje Zakon o povoljnom umirovljenju branitelja. Iako su ovaj tjedan odobrili drugu ratu kredita, pred kraj svibnja ove godine predstavnici MMF-a tražit će racionalizaciju državne i entitetske uprave, s naglaskom na FBiH. Smanjenje najskuplje i najveće administracije u Europi, jedna je od brojnih preporuka koje će ponoviti izaslanstvo MMF-a, institucijama vlasti u BiH. To se prije svega odnosi na Federaciju BiH koja ima viša ministarstava i koja su odlukama Ustavnog suda FBiH, pravno-formalno proglašena nepotrebnim. To se odnosi na Federalno ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture i sporta FBiH, jer oni već postoje na razini županija. Oglasila se i zamjenica upravnog direktora i v. d. predsjedatelja MMF-a Minouche Shafik koja je povodom odobravanja zadnje tranše kredita, kazala kako je nakon reforme ratnih naknada, usvojene u Republici Srpskoj na početku 2012., od Federacije BiH traže poduzimanje hrabrih koraka u tom smjeru. Reforme uključuju rekonstrukciju veličine i strukture Vlade, ali i smanjenje troškova koji se sada izdvajaju za zdravstvenu skrb stanovnika. Također je ključno uložiti dodatne napore zbog poboljšanja kvalitete i pravodobnosti fiskalnog izvješćivanja s nižih razina vlasti, kazala je zamjenica predsjednika MMF-a Minouche Shafik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?