DRINSKE MUČENICE

Služeći svim ljudima u BiH, platile su životom

kardinal
VL FOTO
31.08.2011.
u 09:55

Postulator kauze vlč. Marko Tomić govorio je o samom procesu beatifikacije i pri tome naglasio kako isti mora proći dvije etape. Riječ je o dva različita čina proglašenja blaženim

U knjižnici Katoličkoga školskog centra “Sv. Josip” u Sarajevu održana je konferencija za novinstvo u svezi s predstojećim svečanim činom proglašenja blaženim Drinskih mučenica, 24. rujna u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” kompleksa Zetra u Sarajevu.

Svečanost 24. rujna

O svečanom činu beatifikacije pet sestara mučenica iz družbe Kćeri Božje ljubavi te o pripremama za taj čin govorili su nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, provincijalna glavarica sestara Kćeri Božje ljubavi s. M. Elvira Tadić i postulator kauze vlč. Marko Tomić. Kardinal Puljić je podsjetio kako će u subotu, 24. rujna 2011. u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu blaženim biti proglašeno pet sestara Kćeri Božje ljubavi koje potječu iz četiri različita naroda. Četiri sestre ubijene su u Goraždu i bačene u rijeku Drinu, a jedna je ubijena na putu od Pala prema Goraždu na Drini, pa su poznate kao Drinske mučenice. Prema riječima kardinala Vinka Puljića, sestre su platile životom služeći ljudima u BiH, iako ni jedna nije rođena u BiH. Ponosni smo da BiH u to vrijeme nije zatvorila svoja vrata, što je omogućilo dolazak mnogih izvan nje. Posebno smo radosni da se ovaj čin događa na području Vrhbosanske nadbiskupije. Mi ove sestre zovemo Drinskim mučenicama, a one su svkodnevnim pobjeđivanjem „neprijatelja“ unutar sebe postale pobjednice i u odlučnom trenutku svoga života – postojane u vjernosti, i uz cijenu života, istaknuo je kradinal Vinko Puljić. On je također pozvao vjernike na duhovno–molitveno bdijenje uoči dana beatifikacije u crkvi Krlajice sv. Krunice. Prijave za slavlje njihova proglašenja blaženim u sarajevskoj Zetri već su počele stizati, a očekuje se oko 15 tisuća hodočasnika iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Svečano misno slavlje beatifikacije s početkom u 11 sati predslavit će Papin izaslanik kardinal Angelo Amato u zajedništvu s kardinalom Vinkom Puljićem i svim biskupima iz BiH te brojnim drugim biskupima iz Hrvatske i drugih zemalja.

Brojni svećenici

Okupit će se i mnogi svećenici, kao i sestre Kćeri Božje ljubavi sa svih kontinenata. Bit će tu i brojni redovnici i redovnice raznih družbi te vjernici iz Vrhbosanske i drugih biskupija u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji...

Provincijalna glavarica sestara Kćeri Božje ljubavi s. M. Elvira Tadić kaže da su sestre mučenice Jula, Berchmana, Krizina, Antonija i Bernadeta došle iz Hrvatske, Slovenije i Austrije kako bi služile Bogu u svom redovničkom zvanju i pomagale ljudima, osobito siromašnima. To su radile sve do trenutka prolijevanja krvi, kazala je s. Elvira. Crkva će ih 24. rujna uzdići na čast oltara kao zagovornice pred Bogom i uzor mučeničke ljubavi spremne darovati vlastiti život za Boga i ljude.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?