EDUKACIJA

Službenici ‘uče’ o trošku poreznih obveznika BiH

Već tri semestra uče turski, a do početka sapunice njihovi prijatelji nisu razumjeli zašto
\'Antonio Bronic/PIXSELL\'
21.01.2011.
u 08:33

Ove obuke skupo koštaju porezne obveznike u BiH, a praktična korist od njih ustvari je vrlo upitna

Više od 1500 državnih službenika zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine sudjelovalo je prošle godine na nekoj od obuka, seminara ili konferencija koje je organizirala Agencije za državnu službu BiH. Iako je riječ o uobičajenom načinu „usavršavanja“ državnih službenika, koji je predviđen zakonskim i podzakonskim aktima, ove obuke skupo koštaju porezne obveznike u BiH, a praktična korist od njih vrlo je upitna.

Koriste obuku i seminare

- Djelatnici mnogih državnih institucija koriste ove seminare i obuke kako bi se odmorili, odnosno bili odsutni s radnog mjesta nekoliko dana. Apsurdno je da se, primjerice, organizira višemjesečni tečaj engleskog jezika ili rada na računalu, kada su svi koji su primani u državnu službu morali prilikom apliciranja za posao dostaviti dokaze o poznavanju engleskog jezika i rada na računalu. Dakle, oni su ta znanja morali imati prilikom zapošljavanja, kaže nam jedan od državnih službenika, koji smatra da je sustav obuka u institucijama BiH uspostavljen na potpuno pogrešan način. Treba istaknuti da se državni službenici sami prijavljuju ADS-u za programe obuke i seminare koji ih zanimaju. Naravno, pri tome moraju imati suglasnost pretpostavljene osobe i ovlaštene osobe ispred institucije u kojoj rade. Službeni podaci govore da su najčešći sudionici seminara i obuka zaposleni u državnim ministarstvima. Samo prošle godine u raznim programima obuke sudjelovalo je više od 120 djelatnika Ministarstva obrane, 96 njih iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te po 90 iz Ministarstva sigurnosti i Ministarstva financija i trezora BiH. Zanimljivo je da ni zaposleni tek uspostavljenih institucija, poput Agencije za policijsku potporu i Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, nisu propuštali mogućnost da sudjeluju na seminarima i obukama.

Rezultati usavršavanja


Neki od njih su uspjeli sudjelovati u desetak takvih edukacijskih programa. Kakvi su rezultati „usavršavanja“ državnih kadrova, može se uvjeriti svatko kome slučajno zatreba pomoć neke od institucija u kojima oni rade. Jednostavno mnogi državni službenici vješto koriste sve olakšice kako bi posao zamijenili nekom obukom, tečajem, usavršavanjem... iako to u mnogim slučajevima nije opravdano.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?