JOSIPOVIĆ I KOSOR

Službeni Zagreb protiv politike preglasavanja u BiH

josipovic (1)
Željko Lukunić/Pixsell
15.01.2011.
u 11:28

Dakako, Zagreb se iz principijelnih razloga nije oglasio koga to smatraju “odabranima i pozvanima” za uspostavu vlasti, no posve jasno brojke pokazuju tko od hrvatskih stranaka ima potporu 90 posto naroda

Sadržaj izjave hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor potaknuo je više pitanja, od zaokreta službenoga Zagreba prema Bosni i Hercegovini i položaju Hrvata u ovoj zemlji do vrlo složenih pitanja jednakopravnosti triju naroda kako prigodom aktualnog slaganja vlasti do budućih procesa u reformama ustava. To je jasno ispisano u službenome stavu Zagreba koji je jasno istaknuo da ne podržava takvu manipulaciju u slaganju vlasti koja ne bi činila većinsku političku potporu svakoga od konstitutivnih naroda. Dakako, Zagreb se iz principijelnih razloga nije oglasio koga to smatraju “odabranima i pozvanima” za uspostavu vlasti, no posve jasno brojke pokazuju tko od hrvatskih stranaka ima potporu 90 posto naroda. Samo radi usporedbe, u županijskim skupštinama dva HDZ-a imaju 64 hrvatska zastupnika, dok pak HSP, koji se našao u bloku sa SDP-om, ima tek osmero zastupnika. Unatoč tome, iz HSP-a BiH jučer su pokušali objasniti kako imaju veću potporu naroda i legitimitet zastupati Hrvate, no matematika im ne daje za pravo.

Svima jednako

Zagrebačka izjava, unatoč prikupljanju sitnih političkih poena za pojedine stranke, u suštini je otvorila dva vrlo važna smjera mogućeg djelovanja u popravljanju hrvatske pozicije u BiH, o čemu više ne spori niti jedna stranka, pa čak niti SDP koji nastoji na svoj način izigrati većinsku volju naroda. Prije svega otvoreno se zagovara institucionalno izjednačavanje pozicije naroda u sadašnjim institucijama, prilikom izbora i slaganja vlasti, ali i drugoga pitanja koje Hrvati drže metaforom slobode, teritorijalno-administrativnim preustrojem. I pri tome hrvatska politika inzistira jednako na oba smjera djelovanja, srpski političari su za teritorijalni preustroj, ali koji bi se zadržao u Federaciji, dok pak Sarajevo u sadašnjoj fazi zagovara institucionalne promjene koje su pak sve suprotno od jednakopravnosti.

Nema tabu tema

Čak je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio da u BiH ne bi trebale postojati tabu teme koje uključuju i treći entitet ako se sve tri strane u zemlji oko toga slože. Time je na vrlo jasan način ukazao da Hrvatska vrlo otvoreno podržava i teritorijalni preustroj BiH koji je izvor vrlo otvorenih frustracija jer su dva naroda Bošnjaci i Hrvati neravnopravni u odnosu na Srbe. I upravo i sporazum dva HDZ-a zagovara federalizaciju zemlje, što dakako u SDP-ovoj platformi ne stoji, niti se želi ni obećati.

S druge pak strane institucionalna jednakopravnost koju zagovara Sarajevo pala je već na prvome ispitu i pravo lice pokazala u nuđenju vlasti strankama koje su dobile minoran broj hrvatskih zastupnika. To se u posljednjim godinama iskazivalo stalnim nadglasavanjima i protivljenima svim pitanjima koje su od vitalnog nacionalnog značenja.

Ključne riječi

Komentara 3

PA
park
13:54 15.01.2011.

Službeno Sarajevo protiv preglasavanja Bošnjaka u Zagrebu ! Ma ko vas šta pita gledajte svoja posla ,..., tražte izručenje Sanadera .

KA
kajan
15:44 15.01.2011.

ma dragi moj park citaj avaz i oslobodjenje a ostavi se ozbiljnog tiska naravno da ce svaki normalan hrvat bit na pozicji legitimnih predsatvnika hrvata u bih a ne kao onaj govnar milanovic koji je isao dat potprou hrvatskom smecu komsicu i slicnima i njihovim begovima u sarajevu

KI
kitikat
19:14 15.01.2011.

sad je preglasavanje,istina je,no,to se dopustilo 95,kada se dopustilo da 49% teritorija pripadne Srbima,i tada je HDZ bila na vlasti i tako odlucila sada nesto mijenjati politicki je tesko

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?