USKOK istražuje

Slučaj nadstrešnice: Milan Bandić pod istragom

'09.12.2010.Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic u gradskom poglavarstvu odrzo je press konferenciju povodom predstavljanja proracuna za 2011 godinu. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
24.03.2011.
u 09:00

Gradonačelnika terete da je organizirao suradnike u posao preplaćen 20 milijuna kuna

Priča o postavljanju 600 nadstrešnica na tramvajskim i autobusnim stajalištima u Zagrebu, posao vrijedan 58 milijuna kuna, već dulje pod povećalom istražitelja, mogla bi, čini se, postati uvod u raspetljavanje prilično mutnih i kompliciranih poslova gradonačelnika Milana Bandića. Aktere uključene u realizaciju ovog izdašnog posla u metropoli, neslužbeno doznajemo, policija je u nekoliko navrata ispitala, a istraga se bliži završnici.

Namjestili za TŽV Gredelj

Nije tajna da je u fokusu istražitelja sveprisutni šef metropole, gubitnik na posljednjim predsjedničkim izborima, s obzirom na to da postoje ozbiljne sumnje da je upravo on organizirao skupinu suradnika iz gradske uprave kako bi sporni posao, prema nekim procjenama preplaćen za 20 milijuna kuna, i proveli u djelo. O "slučaju nadstrešnice", podsjetimo, Večernji list počeo je pisati još prije dvije i pol godine upozoravajući na uvjete raspisanog natječaja prema kojem je izvođač radova morao godišnje imati 44 milijuna kuna prodane urbane opreme.

Na taj su način iz igre tada izbačeni svi ponuđači osim TŽV Gredelja, u čijem Nadzornom odboru sjedi Davor Jelavić, pročelnik Ureda za izgradnju. Gredelj je dalje posao dao u podizvođenje tvrtki Vental Željka Šelendića, zagrebačkog obrtnika poznatog po dobrim vezama u političkim krugovima. Iako je isprva za nadstrešnice tražen najskuplji inoks A316, Zagreb je naknadno pristao da se gradi četrdesetak posto jeftinijim. Dodatni je apsurd u čitavoj "realnoj" cijeni troškovnik koji je izradio izvođač Gamont Petka Gavrilovića.

Čak 6,3 milijuna od 8,1 milijun kuna (s PDV-om se taj iznos penje na 10 milijuna), što je ukupna cijena dogovorena za 600 temelja, pravdano je na nepredviđenim troškovima za 285 temelja. Navodno je ta činjenica jedan od bitnijih dokaza kojim raspolažu istražitelji. Također je zanimljivo da je oko 4,2 milijuna potrošeno na postavljanje prometnih znakova tijekom velike akcije gradnje nadstrešnica. Nadalje, cijena samo jednog temelja penjala se i do 37.600 kuna, iako je prema prvom planu temelj trebao stajati 16.500 kuna.

Stručnjaci procjenjuju da stvarna cijena nije smjela premašiti tisuću eura po temelju. U međuvremenu je Zagreb raskinuo ugovor s Europlakatom, tvrtkom koja je prije gradila nadstrešnice i plaćala gradu 15 posto godišnje zarade od oglašavanja, te ih prepustio Zagrebplakatu. Ovu je tvrtku, inače, osam mjeseci uoči raspisivanja natječaja za izgradnju nadstrešnica Zagrebački holding djelomično privatizirao.

Bandić se nije javljao

Koliko je poznato, istražitelji znaju gdje je "nestala" razlika u preplaćenom iznosu te na čijim je računima na kraju i završio. Podsjetimo da je i Odbor za kontrolu Skupštine gradnju nadstrešnica također ocijenio štetnom te dokumentaciju proslijedio DORH-u. Gradonačelnika Milana Bandića tijekom dana više smo puta zvali kako bismo dobili njegovu stranu priče o spornom poslu. Nije se javljao na mobitel.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

Avatar ivek
ivek
12:11 24.03.2011.

ovo je neposteno pisat o bandicu..... prvo triba dokazat a sud ce odlucit dali je milan mazno ili nije lovu... sada triba za sve osuditi bandica... bandic ja Bosanc i ostaje Bosanc,,,

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?