cyber kriminal

Slovenski hakeri razvili najmoćniji računalni virus, istražuje ih FBI

haker
AFP/Pixsell
22.07.2010.
u 10:44

Među zaraženim su računalima i ona u nekim poznatim američkim poduzećima i u čak 40 banaka.

Slovenski policajci uz pomoć američkog FBI-ja otkrili su trojicu mladića iz Maribora za koje se sumnja da su stvorili dosad najmoćniji računalni virus na svijetu pomoću kojeg su se dokopali podataka s kreditnih kartica, lozinki za internetsko bankarstvo i drugih povjerljivih informacija, javljaju slovenski mediji.

Virus je navodno već zarazio nekoliko milijuna računala u cijelom svijetu.

Istraga je trenutačno u početnoj fazi zbog čega policija i FBI zasad ne žele davati više informacija o slučaju. Policija je zaplijenila i veći broj računala i računalne opreme.

Napali 40 banaka iz SAD-a

Kako saznaje Delo, osumnjičena su tri Mariborčana mlađa od 25 godina koji studiraju na Fakultetu za računalstvo. Među zaraženim su računalima i ona u nekim poznatim američkim poduzećima i u čak 40 banaka. Zbog napada na području SAD-a u istragu se uključio FBI koji je svoje istražitelje poslao u Maribor.

Prema neslužbenim informacijama koje prenose svi slovenski mediji, mariborski hakeri udružili su se sa španjolskom kompanijom Mariposa preko koje su širili virus po svijetu. Mutne radnje Maripose još su prošle godine otkrili stručnjaci kanadskog sigurnosnog poduzeća Defence Intelligence, španjolskog proizvođača antivirusnih programa Panda Security te centra Georgia Tech Information Security.

Uhićenja u Španjolskoj

Španjolska policija početkom ožujka uhitila je trojicu osumnjičenih iz Maripose. Vođa hakerske skupine bio je haker Netkario koji je sa svojim pomagačima, Ostiatorom i Johnyloleanteom, širio viruse pomoću kojih je na računala instalirao programe za krađu povjerljivih podataka.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?