Danas i sutra

Sloboda, Gošk i Gradina za naslov

Utakmica
Stojan Lasić
17.08.2013.
u 12:33

Prvenstvo nije ni krenulo, a već se priča o namještaljkama i “pozajmljenim” bodovima

Čini se po svemu kako više nema odgoda “zbog tehničkih razloga”, pa će nogometno prvenstvo Prve lige Federacije BiH krenuti danas odigravanjem šest utakmica (Mladost DK – Čapljina, Troglav – Sloboda, Jedinstvo – Gradina, Bratstvo – Iskra, Budućnost – Orašje i Podgrmeč – Rudar. Sutra se igraju dva preostala susreta (Gošk – Branitelj i Radnički – Igman). Još prije početka, puknula je “aferica”. Ne prvi put, zakotrljala se priča o namještaljkama, također ne prvi put u središtu zbivanja našao se Tušanj i bivši premijerligaš Sloboda. Najprije su klupski čelnici optužili bivšeg igrača Adema Čejvanovića da je s nekolicinom suigrača “naštelio” pobjedu Budućnosti u zadnjem kolu prošlog prvenstva, onda je Čejvanović uzvratio da su bodovi prepušteni Budućnosti po zapovjedi predsjednika kluba Azmira Husića i trenera Smaila Karića, dodavši da je isti “aranžman” napravljen protiv Iskre i Jedinstva, “a ta dva kluba osigurat će u novom prvenstvu po šest bodova Slobodi”! Što je istina teško je reći. Očekuje se da se u sve uključe istražna tijela. Priče o kupoprodaji bodova, muljanju sa sucima, te igranju “tri za tri” utakmica vežu se za Prvu ligu Federacije BiH godinama, ali nogometni čelnici, policija ili netko treći nikad ništa nisu poduzeli...

Glavni kandidat

Sloboda je inače (opet) jedan od glavnih kandidata za naslov, ali ne i jedina. Premijerligaške ambicije imaju mnogi, pa smo ih čuli i iz redova Goška i Gradine, koji su proljetos ispali iz “elite”. Jedinstvo se navodno pojačalo “kao nikad”, pa i Bišćani planiraju ulazak u društvo najboljih nakon niza godina potucanja po federalnim travnjacima. U sličnoj je situaciji već spomenuta Budućnost, bivši trostruki premijerligaš, ali Banovićani nisu puno mijenjali sastav. Radnički iz Lukavca u prošlom se prvenstvu dugo borio za naslov, na kraju ga je prepustio Vitezu. Od kada postoji ova liga, kakanjski Rudar uvijek je uoči početka prvenstva istican kao ozbiljni kandidat za prvo mjesto, no nikad ga nije osvojio. Možda mu to uspije ove godine. Papirnati kandidati za naslov su Iskra i Bratstvo. Čapljina, Branitelj te Podgrmeč, u prošloj su sezoni mnogima znali pomrsiti račune. Njihov domet je (u najmanju ruku) gornji dio ljestvice.

Troglav ipak ostao

Novaci u ligi su bivši stabilni premijerligaš i osvajač Kupa BiH 2006, Orašje, Igman iz Konjica i Mladost iz kakanjske mjesne zajednice Doboj. Čini se kako će svi oni na kraju biti zadovoljni ostankom u ligi. Livanjski Troglav je proljetos ispao iz Prve lige FBiH, zajedno s Bosnom, Goraždem i Krajinom, ali je odustajanjem od natjecanja momčadi Une (Kulen Vakuf) ipak zadržao prvoligaški status. Livnjaci su, ako ništa drugo, nešto iskusniji nego lani. Ljetos nisu puno mijenjali svoju momčad, što bi trebalo biti dovoljno za sigurnu sredinu ljestvice i izbjegavanje borbe za ostanak. Bilo kako bilo, očekuje nas nova sezona u kojoj će vrijeme najbolje pokazati kako je tko od klubova radio u prvenstvenoj stanci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije