PAPA ODUŠEVIO BRAZIL

Sljedeći susret mladeži bit će 2016. u Krakowu

papa franjo
Reuters/PIXSELL
29.07.2013.
u 09:09

Crkva mora biti žena, majka, sestra, a ne administratorica vjere, rekao je papa Franjo

Ovaj u Rio de Janeiru bio je najljepši Međunarodni dan mladeži. Sljedeći će se održati 2016. godine u Krakowu, u Poljskoj. Papa Franjo je na putu prema Rim u u zrakoplovu Airbus 330 talijanske kompanije Alitalije, koji je poletio sa zračne luke „Galeao“ Rio de Janeira. Na zračnoj luci se pozdravio s državnim i crkvenim predstavnicima Brazila gdje je na svom prvom međunarodnom putovanju od kada je na čelu Katoličke crkve boravio od 22. do 29. srpnja sudjelujući na 28. međunarodnom danu mladeži.

Na završnoj misi na Copacabani bilo je tri milijuna osoba, dakle milijun više negoli dan prije na bdijenju. Procjenu o broju osoba na misi iznio je šef ureda za tisak otac Federico Lombardi nakon što je razgovarao s osobama nadležnima za sigurnost u Rio de Janeiru. Dakle, evo računice: Copacabana je dugačka 4,1 km, a bila je ispunjena do dužine od 3,7 km. Široka je od 40 do 130 metara. To je prostor kao 17 trgova sv. Petra u Rimu, ili kao 38 punih nogometnih stadiona kakav je San Siro u Milanu.

Vidjela se i hrvatska zastava

Nevjerojatna masa ljudi došla je slušati papu Franju i biti s njime.

- Papa računa s vama za iskorjenjivanje zla, uništenje barijera egoizma i mržnje, za izgradnju novog svijeta - poručio je Franjo mladima iz 190 zemalja svijeta (vidjela se i hrvatska zastava) tijekom mise na Copacabani koju je koncelebrirao s oko 60 kardinala, 1.500 biskupa i 11.000 svećenika. Nadbiskup Ria de Janeira, Orani Joao Tempesta, izjavio je kako je ovaj međunarodni susret mladih već pokrenuo novu evangelizaciju. Misi su prisustvovali i predsjednice Brazila, Dilma Rousseff, Argentine, Cristina Kirchner, predsjednik Bolivije, Evo Morales itd.

Revolucija nježnosti

- Idite, bez straha, služiti - poručio je Franjo mladima kazavši im kako mandat za misiju ne nastaje iz volje za dominiranjem ili moći, „već iz ljubavi i Isus nas ne tretira kao robove, već kao slobodne ljude, prijatelje, braću i ne samo što nas šalje, već nas i prati“. Budite kreativni, poručio je mladima papa Franjo i naglasio kako zajedno se pronalaze snaga za koju nismo svjesni da je imamo. Zajedno noseći evanđelje moguće je pobijediti zlo, iskorijeniti mržnju, egoizam i netolerantnost. Franjo je to nazvao „revolucijom nježnosti“ i Crkvu pozvao „na unutarnju obnovu“ i „dijalog sa sadašnjim svijetom“.

Crkva mora biti „žena, majka, sestra“, a ne „administratorica ili kontrolorica vjere“. Crkva treba „činiti lakšom vjeru i s „pastirima koji će biti s ljudima“, a biskupi trebaju „voditi, a ne vladati“. Papa Franjo u proteklih tjedan dana u Brazilu naznačio je svoj „program“, kakvu bi Crkvu i biskupe htio, a mladima je ulio optimizam, gotovo utopijski.

>> Papa nadmašio Stonese i karneval: Dva milijuna mladih na Copi!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?