Davor Vuković

Slikar spojen s podnebljem svoje mladosti oduševio New York

Davor Vuković, izložba, New York
arhiva VL
26.10.2012.
u 19:43

Direktor međunarodnog programa poznatog newyorškog Muzeja za modernu umjetnost (MoMA) Jay A. Levenson oduševljen je Vukovićevim slikama iz ciklusa Arhipelag koje su privukle i američke kolekcionare moderne umjetnosti

“Davor Vuković samouki je slikar i pjesnik, jedan od najistaknutijih umjetnika u suvremenom hrvatskom slikarstvu krajolika. Njegove su slike izazovne, pune energije i volje za životom očitovane ponajprije u pulsirajućim bojama, slobodno razasutim po platnu. On je majstor formalne inovacije, a njegova djela iskričava su poput vatrometa. Rad Davora Vukovića suštinski je spojen s podnebljem njegove mladosti, s krajevima u blizini mora, a njegov osebujan i originalan stil nešto je što sam vidio kod malog broja slikara. Ponosan sam što izlaže u mojoj galeriji u New Yorku.” Tim je riječima Abraham Lubelski, slikar,  kustos i vlasnik poznate Broadway Galerie na Manhattanu,  u kojoj je otvorena prva samostalna američka izložba Davora Vukovića, za Večernji list komentirao najnovije radove tog sve popularnijeg hrvatskog slikara.

Nakon tri skupne izložbe u New Yorku Vuković se morao vratiti u Ameriku jer je tamo, tvrdi Lubelski, ostavio trag svojom umjetničkom osobnošću i privukao znatan  krug obožavatelja koji njegova djela uspoređuju s Monetovim i Van Goghovim slikanjem.

– Izložba će u New Yorku potrajati do 12.studenoga i radujem se što ću u tom razdoblju svojim djelima posjetiteljima predstaviti i Hrvatsku, jer kad vide motive slika, svi pitaju za naše more i obalu. Predstavljao sam Hrvatsku samostalnim izložbama u Londonu, Lyonu i Zürichu i znam koliko se preko umjetnosti ljudi brže povezuju. U New Yorku je to još uspješnije –  rekao nam je Vuković.

O njegovim radovima izrazito povoljne ocjene objavili su američki likovni kritičari u NY Art Magazinu i International Art Fairs Newspaperu, a dobrodošlica za povratak u New York stigla je i iz ureda gradonačelnika Michaela Bloomberga u pismu u kojem ga ovaj naziva “izvanrednim  koloristom”. Posebna pohvala stigla je i od Andrewa M. Cuomoa, guvernera države New York. On je  Vukovićevu monografiju poslao u glavnu newyoršku knjižnicu s napomenom da “svi Newyorčani sada imaju prigodu pročitati i vidjeti ove prekrasne primjerke moderne hrvatske umjetnosti”.

I direktor međunarodnog programa poznatog newyorškog Muzeja za modernu umjetnost (MoMA) Jay A. Levenson oduševljen je Vukovićevim slikama koje su privukle i američke kolekcionare moderne umjetnosti.

Vuković je u New Yorku, na ovoj samostalnoj izložbi, predstavio i  svoju monografiju koju je priredio Darko Glavan i uredio akademik Tonko Maroević. Za gostovanje u New Yorku slikar je zahvalan na  podršci i  pomoći Ministarstva kulture RH, Zagrebačke županije, Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zaprešića, Vodoprivrede-Zagorje i DBT-a.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?