SIPA ČEŠLJA TEŠANJ

Skriveno vojno naoružanje vodi do političkog bošnjačkog vrha

sipa
Dejan Moconja
09.07.2013.
u 17:46

Načelnik Centra javne sigurnosti Tešanj u ratu je bio Šemsudin Mehmedović (SDA), sada je državni zastupnik

Pripadnici SIPA-e pronašli su veliku količinu naoružanja u akciji koja se provodi u selu Kalošević kod Tešnja. Prema informacijama, riječ je o jednoj od najvećih količina naoružanja pronađenih u BiH nakon rata, a koje je bilo zakopano u zemlji. Radi se o granatama, bombama, minama... a pronađene su na lokaciji između Teslića i Tešnja. Iskopavanja su počela po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH. Lokaciju osiguravaju pripadnici SIPA-e i lokalne policije.

Otkopavanja traju

- Po naredbi suda BiH i Tužiteljstva BiH SIPA uz asistenciju pripadnika Oružanih snaga BiH pretresa zemljište nedaleko od mjesta Kološević kod Tešnja. Radi se o velikoj količini eksplozivnih sredstava, naoružanja, municije čije podrijetlo i namjena će biti utvrđeni u toku daljnje istrage, navedeno je iz SIPA-e. Kako doznajemo do sada je pronađeno blizu tisuću projetila. Aktivnosti su započete u ponedjeljak popodne, a bit će provedene i sutra, a po potrebi i sljedećih dana jer su tijekom akcije stigla i nova saznanja pa su moguća otkopavanja i na drugim lokacijama, a nakon toga javnost će biti obaviještena o detaljima. Mještani Tešnja i okolnih mjesta jučer su se javljali medijima kako bi pokušali saznati o čemu je riječ. Kako prepričavaju u strahu su od onoga što su vidjeli. - Toliku količinu oružja nisam do sada vidjela. U ratu je svašta prolazilo ovuda, ali da je netko zakopao toliko granata nikada ne bi pomislila. Nakon rata na tom mjestu više nije bilo života, ostala je livada, šuma..., policija traži oružje tamo gdje su nam govorili iz ratne policije da ne idemo, ne hodamo, ne šaljemo djecu, prepričava nam jedna od mještanki obližnjeg sela u blizini Vrela gdje je sve blokirano dok se iskopava naoružanje. Zabrinuti za svoju sigurnost i sigurnost svoje djece mještani Tešnja nam pričaju se sve glasnije govori da je sa svim povezan Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH i dužnosnik SDA. - Mehmedović je u ratu u Tešnju i šire bio gospodar. Srbi su u Stanici javne sigurnosti koju je on vodio jer je tada bio načelnik bili zatvoreni, premlaćivani, zlostavljani psihički i fizički, te nakon toga i tjerani da napuste Tešanj, tvrde prijeratni mještani Srbi od kojih je većina nikada nije smjela vratiti na svoja ognjišta. Pripadnici SIPA-e i policije vojno naoružanje nakon pronalaska osiguravaju, oni koji su bili upućeni i znali zašto se oružje čuva, za koje namjene i tko je izdao zapovijed također su predmet istrage. Prema saznajima iz policijskih izvora Zeničko-dobojske županije do kojih smo došli riječ je uistinu o jednoj od najvećih količina vojnog naoružanja proneđenoj u BiH koja se mjeri s onom pronađenom u Mostaru. Tešanj - tempirana bomba rekao nam je izvor iz policije. Tolika količina naoružanja da je eksplodirala izazvala bi aktastrofu ne samo u Tešnju i Teslići, nego i šire. Pokušali smo provjeriti u SIPA-i jučer je li točno da je riječ vojnom skladištu s kojim je povezan Šemsudin Mehmedović, dužnosnik SDA no, nisu htjeli ništa govoriti.

Prema saznanjima s terena pronađeno oružje uzdrmat će BiH. Protiv Mehmedovića postoji sumnja da je kao načelnik Stanice javne sigurnosti sudjelovao u ratnom zločinu protiv srpskog stanovništva. SIPA po naredbi Tužiteljstva BiH od prošle godine vrši istragu u svezi ratnih zločina nad Srbima u Tešnju i okolini iz 1993. Došli su do dokaza koji upućuju na to da je upravo Šemsudin Mehmedović bio jedan od onih koji su izdavali zapovjedi, ali i osobno sudjelovao u zločinima protiv Srba.

Prijetnje istražiteljima

Predmet je nedavno proslijeđen Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje, ali za sada ništa nije poduzeto. Mehmedović i pripadnici Stanice javne sigurnosti Tešanj su tvrdili da su Srbi masovno naoružani, što se istragom utvrdilo kako nije istina, dokumentirano je i podudara se s ratnom evidencijom do koje su došli istražitelji. Ovom istragom po našim izvorima su otkriveni i izravni izvršitelji koji su radili po zapovijedi načelnika Stanice javne sigurnosti Tešanj - Šemsudina Mehmedovića. Dokaza za ratni zločin je dosta, a s kojima je upoznato i Tužiteljstvo. Osnovu za optuženje Mehmedovića je službena zabilješka CJB-a u kojoj se on sumnjiči za odsječene srpske glave na području Žepča što se prema postojećem snimku, do sada više puta objavljenom u javnosti, vezuje uz mudžahedine, a što se i vidi. CJB Doboj je na osnovi te zabilješke podnio prijavu protiv Mehmedovića i otvorena je istraga. Tijekom istrage u ovom predmetu pripadnici SIPA-e su zabilježili prijetnje upućene svjedocima i pripadnicima ove agencije te utjecali da se istraga zaustavi. Po informacijama, o rezultatima ove istrage i svim dokazima bit će dostavljen izvještaj o postojanju osnovane sumnje da je Šemsudin Mehmedović zajedno s policajcima i onima koji su izvršavali zapovijedi počinio ratni zločin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?