Edukativna tribina

Skoro polovina onih koji su s 13 počeli piti, postat će alkoholičari

tribina
VL FOTO
27.05.2010.
u 11:14

Kazala je roditeljima koji su pratili ovu edukativnu tribinu i da dom mora biti mjesto na koje će se dijete rado vratiti potražiti pomoć ili zaštitu

U organizaciji Vijeća za prevenciju kriminaliteta općine Široki Brijeg u kinu Borak održana je tribina “Prevencija i liječenje ovisnosti o psihoaktivnim drogama danas”. Govorila je dr. Matija Čale-Mratović, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i jedna od vodećih stručnjaka u Hrvatskoj u programima prevencije ovisnosti.

Kako odgajati dijete? Zašto ne postoji dopuštena količina alkohola za djecu i mlade? O obiteljskim odnosima i o važnosti odgoja i o odgojnim postupcima roditelja teme su o kojima je govorila dr. Čale-Mratović. Također, tijekom dana držala je i predavanje osnovnoškolcima gdje se dotaknula teme alkoholizma.

- Najnovija istraživanja pokazuju da pijenje alkohola u školskoj dobi oštećuje osjetljive dijelove mozga u hipokampusu odgovorne za učenje i pamćenje. Vrijeme u kojemu se razvija ovisnost kod 15-godišnjaka je svega šest mjeseci konzumiranja alkohola, a kod žena je dvije godine, a čak 43 posto onih koji su počeli piti u 13. godini postaju alkoholičari, iznijela je porazne podatke dr. Čale-Mratović.

- Dajte djetetu vrijeme da samo razmisli, da donese odluku i da pronađe način da riješi nastali problem. Dom mora biti mjesto gdje će se dijete rado vratiti potražiti pomoć ili spas, rekla je u svojim zaključnim razmišljanjima. Iako slabo posjećena, tribina je obilovala brojnim pitanjima nazočnih, a najčešće su bila o protuzakonitoj prodaji alkoholnih pića maloljetnicima, a samim time i radu inspekcijskih službi, kao i izlascima maloljetnika do ranih jutarnjih sati što je obrazloženo lošem roditeljskom odgoju i radu policije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?