Parlament FBiH

SKB Mostar dobio status kao bolnice u Sarajevu i Tuzli

SKB Mostar
02.08.2013.
u 09:32

Preuzimanjem osnivačkih prava otvaraju se mogućnosti za nove suradnje

SKB Mostar konačno je dobio status kakav imaju bolnice u Sarajevu i Tuzli. Nakon što je Parlament Federacije BiH preuzeo dio osnivačkih prava nad mostarskom bolnicom, ova institucija konačno je dobiva status kakav zaslužuje. Ona je sada službeno i Sveučilišna bolnica, što je također jedno veliko priznanje i pomak.

Veliko priznanje

- Ovo je veliko priznanje za sve ono što smo ovdje radili godinama. Mnogo novca i truda je uloženo u projekt SKB-a Mostar i naša bolnica je sigurno zaslužila da ima tretman kao i bolnice u Sarajevu i Tuzli - rekao nam je ravnatelj SKB-a Mostar prof.dr. Ante Kvesić. Ovo pitanje je dugi niz godina bilo, ne samo problem zdravstva, nego i politike. Pojedini krugovi su se protivili ideji izjednačavanja statusa SKB-a Mostar s bolnicama u Sarajevu i Tuzli. Ipak, u Ministarstvu zdravstva FBiH ovaj put nije bilo dvojbe oko ovoga pitanja. - Moram reći kako se ministar dr. Rusmir Mesihović ponio iznimno korektno prema nama. Bio je velika potpora u ovom procesu i zbog toga smo zahvalni - naglasio je Kvesić. Pitanje koje se nameće je svakako tema financija. Iako bi se moglo očekivati kako će Federacija i financijski od sada pomagati mostarsku bolnicu, to se ipak neće dogoditi. Barem ne u prvoj fazi predstojeće suradnje. - Ovo preuzimanje vlasničkih prava nema nikakve financijske beneficije za nas u ovom trenutku. Važno nam je bilo riješiti pitanje statusa bolnice, i to se i dogodilo. Ako se u budućnosti pojavi mogućnost za nekom suradnjom kada su financije u pitanju, mi ćemo svakako takvu priliku iskoristiti - poručili su iz SKB-a Mostar.

Stalni napredak

Ova zdravstvena institucija u samo nekoliko godina doživjela je velike promjene i velike iskorake u pozitivnom smjeru. Brojne inovacije u kirurgiji, početak rada kardiokirurgije, veliki napretci na Klinici za unutarnje bolesti, izgradnja Centra za onkološke bolesti, samo su neki od velikih pomaka koji su se dogodili u rekordnom roku. Tu je i nekoliko stotina specijalista kojima je SKB Mostar omogućio školovanje i znanstveno usavršavanje. Iako je trenutno financijsko stanje u SKB-u Mostar loše, što se održava na mogućnost pružanja usluga pacijentima, ova institucija napreduje i u ovako teškim uvjetima. - Imamo još projekata koje želimo provesti. Tražimo mogućnosti za njihovu realizaciju i sigurno je kako se ništa neće dogoditi preko noći. Nadamo se kako će institucije moći pratiti sve ono što želimo raditi. Mi ćemo i dalje napredovati, unatoč svim problemima koji su pred nama. Ovaj “broj” mora ploviti dalje - zaključio je ravnatelj Kvesić.

On i njegov tim od sada mogu očekivati pomoć službenog Sarajeva, što će svakako doprinijeti bržem razvoju i provedbi planova u budućnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?