traže ispriku

Sjeverna Koreja prijeti Južnoj: Još jedna uvreda i napadamo!

'North Korean soldiers visit the bronze statues of North Korea founder Kim Il-sung (L) and late leader Kim Jong-il at Mansudae in Pyongyang, in this photo taken and provided by Kyodo April 15, 2013, t
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
15.04.2013.
u 21:00

Sjevernokorejski vrhovni vojni zapovjednik postavio je ultimatum Južnoj Koreji da se ispriča za sve 'veće i manje neprijateljske aktivnosti koje su dosad poduzeli'

Sjevernokorejski vrhovni vojni zapovjednik postavio je ultimatum Južnoj Koreji da se ispriča za sve 'veće i manje neprijateljske aktivnosti koje su dosad poduzeli'. Također, zaprijetio je da će s vojskom odgovoriti na bilo kakvu novu uvredu koja dođe iz Južne Koreje, javlja RT.

SAD gubi strpljenje

Dok SAD i Japan s ostatkom međunarodne zajednice pomno prate hoće li Sjeverna Koreja ispaliti balistički projektil koji se na lansirnoj rampi nalazi već nekoliko dana, Pyongyang je u znaku slavlja. Danas je, naime, počeo najveći sjevernokorejski praznik, obljetnica rođenja Kim Il-sunga, osnivača države i djeda današnjeg sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una. I dok je prošlogodišnja proslava, stota obljetnica rođenja Velikog vođe, prošla u znaku neuspješnog lansiranja rakete u svemir koja se raspala nakon samo nekoliko desetaka sekundi, ove godine nema velikih parada.

Zastave i transparenti


– Situacija je napeta, ali svi su veseli, sva su lica ozarena – kaže za sjevernokorejski list Rodong Sinmun jedan od prodavača limunade u pyongyanškim parkovima. Sjevernokorejci će ovogodišnji praznik, koji će se slaviti tri dana, provesti s obiteljima umjesto na masovnim sletovima kakav je do sada bio običaj. Inače, koliko je ovaj praznik važan režimu, govori i podatak da je Sjeverna Koreja prije nekog vremena promijenila i kalendar pa im nova godina službeno počinje upravo 15. travnja. Cijeli je glavni grad ukrašen nizom zastava istaknutih na svim zgradama, dok su na širokim avenijama postavljeni golemi transparenti sa zvučnim parolama. Sadašnji vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un posjetio je mauzolej u kojem je pokopan njegov djed, a u svojim izjavama nije se previše bavio međunarodnim odnosima koji su već nekoliko tjedana u sivoj zoni ni rata ni mira.

Ne žele praznu retoriku

I dok Sjeverna Koreja slavi, ostatak međunarodne zajednice polako gubi strpljenje i ne želi više tolerirati malog diktatora s nuklearnim naoružanjem.

– Ne želimo više održavati umjetne pregovore, a ne možemo ni nastaviti dalje ovu šaradu. Ne znači nam ništa prazna retorika o smanjenju nuklearnog potencijala, vjerujemo samo konkretnim koracima – kaže američki državni tajnik John Kerry koji se nalazi na turneji po istočnoj Aziji. Kako tvrdi, i sam Peking, inače glavni sjevernokorejski saveznik i mentor, polako gubi strpljenje s režimom u Pyongyangu te im je već izdao upozorenje.

– Vjerujem da i Peking jasno shvaća kako je Sjeverna Koreja izvor nestabilnosti u cijeloj regiji – izjavio je Kerry. Inače, poznato je da Sjeverna Koreja upravo ovakve prigode poput proslava rođendana aktualnog vođe ili obljetnice rođenja Kim Sung-ila koristi za svojevrsnu demonstraciju snage, prvenstveno usmjerenu prema domaćoj, a ne stranoj javnosti. Tako su prošle godine lansirali raketu u svemir, a sumnja se da bi ove godine mogli lansirati balistički projektil pa čak i napraviti novu nuklearnu probu. Ipak, jasno im je da bi ove godine svijet znatno žešće reagirao na takav potez.

– Raketu dosad još nisu ispalili jer se boje da bi je SAD ili Južna Koreja srušili – kaže analitičar iz Seula Bong Young-shik.

>>Sve o Sjevernoj Koreji čitajte u našem specijalu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije