NA POTEZU SARAJEVO

Sjednica Vijeća ministara nakon jamstava

lagumdzija
Zoran Grizelj
22.06.2013.
u 10:34

Sjednica Vijeća ministara moguća i sljedećeg tjedna ako Sarajevo i FBiH pozitivno odgovore

Prva sjednica Vijeća ministara BiH nakon povlačenja hrvatskih i srpskih dužnosnika zbog talačke krize u zgradi zajedničkih državnih institucija, izazvane prosvjedima u Sarajevu, sazvat će se nakon što policije Sarajevske županije i Federacije BiH daju jamstva o sigurnosti državnih institucija, rekao je u petak u Mostaru predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Nesmetan rad

Bevanda je zajedno s potpredsjedateljima Vijeća ministara Zlatkom Lagumdžijom i Nikolom Špirićem te ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem, kao i šefovima svih sigurnosnih agencija na razini države razgovarao u petak u Mostaru pri čemu je predstavljeno izvješće o izgredima 6. lipnja u Sarajevu gdje su navedeni propusti određenih policijskih agencija u osiguranju institucija BiH. 
“Zajednički je zaključak da ćemo svi u skladu s Ustavom i zakonom osigurati siguran i nesmetan ambijent za rad institucija BiH. Dobili smo jamstva svih državnih agencija. Dogovoreno je da ja kao predsjedatelj Vijeća ministara u sljedeća 24 sata zatražim od federalne i Uprave policije Sarajevske županije pisana jamstva da će poduzeti zakonom utvrđene mjere na osiguranju svih uvjeta za nesmetano funkcioniranje institucija institucija BiH”, rekao je Bevanda na konferenciji za novinare nakon trosatnog sastanka. Dodao je da će nakon toga donijeti odluku o terminu održavanja prve sljedeće sjednice Vijeća ministara. 
Bevanda je objasnio da su u izvješću koje su izradile policijske i sigurnosne agencije navedeno da je bilo propusta u osiguranju institucija BiH za vrijeme prosvjeda 6. lipnja u Sarajevu. 
“Prilikom prosvjeda na temelju izvješća agencije je bilo propusta od pojedinih sigurnosnih tijela i shodno tome moraju se poduzeti odgovarajuće mjere”, rekao je Bevanda i pri tome nije želio otkriti koje agencije nisu postupale sukladno zakonu. 
Upitan osjeća li grižnju savjesti zbog smrti bebe Berine Hamidović, Bevanda je rekao da osjeća bol, ali ne i odgovornost.

Osjećam bol i sućut

“Osjećam sućut i bol zbog smrti bebe, ali da sam ja odgovoran za to, apsolutno nisam. U dva navrata Vijeće ministara, a evo tu je i gospodin Lagumdžija i članovi Vijeća ministara, je donijelo zakon o matičnom broju, a dan prije prosvjeda Vijeće ministara jednoglasno je usvojilo odluku koja je omogućila izdanje matičnih brojeva onoga dana kada su počeli prosvjedi”, objasnio je predsjedatelj Vijeća ministara. On je izrazio razumijevanje i za prosvjede, ali je sve pozvao na zakonito i demokratsko ponašanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?