raste i vodostaj une

Sisak spreman za evakuaciju, nakon Save prijeti vodostaj Kupe

'02.04.2013., Sisak, Stara Drencina, Letovanic, Stari Brod - Zaobalne vode i visok vodostaj rijeka Kupe i Save zadaju dosta brige staniovnicima ovih mjesta, a zbog izlijevanja vode zatvorene su i neke
Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
1/10
03.04.2013.
u 08:50

Stanovnici sisačkog područja sa zebnjom još očekuju novi vodni val Kupe koji bi trebao do Siska doći tijekom današnjeg dana

Najviši vodni val Save prošle je noći prošao kroz Sisak. Na sreću, nasipi su izdržali i nije bilo veće štete. Stanovnici sisačkog područja sa zebnjom još očekuju novi vodni val Kupe koji bi trebao do Siska doći tijekom današnjeg dana. Stručnjaci Hrvatskih voda procjenjuju da će Sava moći prihvatiti kupsku vodu i da neće doći do izlijevanja preko nasipa. Na najugroženijim mjestima postavljeno je oko 50 tisuća vreća s pijeskom u zečje nasipe te su obavljene sve pripreme za eventualnu evakuaciju lokalnog stanovništva.

Trenutačno najveća opasnost prijeti Jasenovcu budući da je i Una u porastu. Na jasenovačkom su području poduzete sve mjere obrane i uvedeno je redovno dežurstvo.

Centar 112 Sisačko-moslavačke županije i dalje neprestano zaprima pozive građana za intervencije pumpanja vode iz kuća, podruma i dvorišta. Tijekom jučerašnjeg dana i noćas zaprimili su više od 50 zahtjeva za intervencijom, najviše u Sisku i Petrinji, a zaprimali su i zahtjeve građana za dostavu vreća i pijeska, koje su im, prema potrebi, dostavljali djelatnici Hrvatskih voda.

Centri za obranu od poplava Sisak i Kutina te gradskih poduzeća grada Siska i Petrinje. Ukupno u posljednja tri dana intervencija je bilo više od 180, a u njima su sudjelovali vatrogasci JVP Sisak, JVP Petrinja, DVD Odra Sisačka, DVD Palanjek, DVD Tišina Erdedska, DVD Preloščica, DVD Desno Trebarjevo, DVD Sela, DVD Stružec, DVD Viduševac i DVD Popovača. Na snazi su iste mjere kao i jučer, izvanredne u Jasenovcu, dok su u drugim mjestima u županiji na snazi redovne mjere obrane od poplava. Za promet su zatvorene ceste Palanjek, Sisak-Popovača, Žažina-Mala Gorica, Košutarica-Mlaka.

Izvanredne mjere obrane od poplava Plitvice i Bednje još na snazi

Prema informaciji Centra za obranu od poplava, vodostaji rijeke Bednje i Plitvice u Varaždinskoj županiji su u opadanju, ali izvanredne mjere obrane od poplava još su na snazi. Na području županije aktivirana su klizišta na područjima naselja Maruševca, Halića, Malog Vrha, Vrtlinovca, Draškovića i Vuglovca, te na dolje nabrojanim prometnicama.

I dalje je zatvorena je za promet željeznička pruga Varaždin-Novi Marof zbog klizišta i odrona na prugu između Sv. Ilije i Krušljevca.

U gradu Varaždinu zatvorena je ulica Mihovila Pavleka Miškine zbog vode u podhodniku. Zbog vode na kolniku zatvorene su ceste: Slokovec-Mali Bukovec; Virje Otok-Virje Križovljansko i Martijanec-Hrastovljan. Zbog odrona zemlje na kolnik zatvorene su ceste: Gačice-Osečka; Bednja-Kameničko Podgorje; Rivalno-Donja Poljana i Banjiščina-Halić.

 

>>U Sisak stigao vodni val, sve službe u stanju pripravnosti

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?