novi sukobi

Sirijski ministar vanjski poslova: Slomit ćemo pobunjenike

'A Syrian boy walks past a burnt house in the Syrian village of Treimsa, where more than 150 people were killed this week, in the central province of Hama on July 13, 2012. A variety of weapons were u
AFP/Pixsell
29.07.2012.
u 14:28

Ministar je uvjeren u pobjedu vladinih snaga, dok istovremeno Jordan otvara prvi izbjeglički kamp za smještaj sirijskih izbjeglica. Svakoga dana 2000 ljudi pređe granicu s Jordanom kako bi spasilo život

Crnoj statistici od 20 tisuća poginulih, od kada su izbili nemiri u Siriji u ožujku prošle godine, iz sata u sat pripisuju se novi stradali zbog ofanzive na grad Alep koju je poduzela vojska kako bi iz ruku pobunjenika uzela kontrolu nad najvećim gradom u državi. U samom gradu, od jučerašnjeg nastavka nemira, smrtno je stradalo 29 osoba, dok je u cijeloj državi život izgubilo najmanje 168 ljudi, javljaju agencije.

Snažni udar na pobunjenike odaslan je i s političkog vrha po kojoj sav njihov otpor u tom gradu mora biti slomljen. Sirijski ministar vanjski poslova Walid Moualem tijekom svog posjeta Iranu, najbližem suradniku Assadovog režima, izjavio je kako će njegova država pobijediti pobunjenike.

Vođe sirijske opozicije zbog nastalog stanja zatražile su od međunarodne zajednice da ukinu embargo na uvoz oružja te im dopusti da se naoružaju.

- Mi želimo oružje koje že zaustaviti zrakoplove i tenkove, izjavio je predstavnik sirijske oporbe Abdulbaset Sayda za AFP novinsku agenciju.

Prvi izbjeglički kamp u Siriji 

Pred sve lošijim stanjem u Siriji, na tisuće izbjeglica svoju novu privremenu adresu  pronalaze u susjednom Jordanu, gdje je otvoren i prvi izbjeglički kamp.

Kamp Zaatari, oko  11 kilometara od sirijske granice već na otvorenju primio je 10.000 izbjeglica, ali kapacitet mu je smještaj za 100.000 ljudi.

Svakoga dana u  Jordan dođe 2000 izbjeglica koji spašavaju glavu na taj način pred ratnim sukobom u svojoj državi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?