strateška prednost

Sirijska vojska nakon vojnog aerodroma zauzima i selo Marjun

hassan, sirija (1)
VL
30.05.2013.
u 13:12

Sirijska vojska želi pod svaku cijenu zauzeti područje Qusaira uključujući i sam grad te na taj način pritisnuti političke oponente u sirijskoj oporbi da pristaju na mirovne pregovore koje će SAD i Rusija organizirati u lipnju u Genevi

Nakon sto je sirijska vojska jučer zauzela vojni aerodrom u selu Daba, izuzetno važnu stratešku točku, na periferiji grada Qusair, danas je ušla u selo Marjun te napreduje prema selu Albaraq i steže obruč oko pobunjenika. 

Naime, sirijska vojska želi pod svaku cijenu zauzeti cijelo područje Qusaira uključujući i sam grad te na taj način pritisnuti političke oponente u sirijskoj oporbi da pristaju na mirovne pregovore koje će SAD i Rusija organizirati u lipnju u Genevi. Poznato je da je grad Qusair izuzetno važna strateška točka za pobunjenike jer gubitak Qusaira nanio bi im težak udarac sto je za Večernji list potvrdio vojni analitičar Hassan Hassan. 

- Onaj koji će držati Qusair, na predstojećim pregovorima bit će u velikoj prednosti. Za pobunjenike Qusair je od životne važnosti jer preko njega dobivaju pomoć u naoružanju i ljudstvu koje su mogli slati na ostale frontove na teritoriju Sirije. U Qusairu se nalazi glavna prometnica koja povezuje glavni grad Sirije Damask s gradovima Aleppo, Homs te Latakija na mediteranskoj obali, istaknuo je Hassan napominjući da je danas sirijska vojska u prednosti jer je promijenila taktiku ratovanja i vodi protiv pobunjenika klasični rat za koji su bili pripremljeni i obučeni. Po njegovom mišljenju pobunjenici će se sada teško moći snabdijevati sa oružjem i ljudstvom jer im je sirijska vojska prekinula sve veze.

U meduvremenu i u predgrađu Damaska, u mjestu Guta Al Sharkiya, sirijska vojska uz pomoć libanonskog Hezbollaha uspjela je potisnuti, nakon žestokih borbi, pobunjenike te osvojiti šest kilometara dugu bojišnicu. Borbe se nastavljaju na svim frontovima u Siriji. Vojni analitičar Hassan Hassan vjeruje da nakon osvajanja grada Qusair sirijska vojska će pokrenuti veliku vojnu ofenzivu na grad Aleppo.

>>Sirijska vojska napreduje: Nakon 24 sata borbe zauzeli i selo Daba

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije