Nedžad Hodžić

SIPA uhitila pripadnika zloglasnih Zulfikara

SIPA
20.03.2013.
u 10:22

Zločin koji se 16. travnja 1993. dogodio u Trusini jedan je od najgorih i najzloglasnijih, ali se o njemu godinama uspješno krila istina

Nastavljaju se uhićenja zbog pokolja nad Hrvatima u selu Trusina kada je stradalo šest hrvatskih bojovnika i šesnaest civila u sukobu Armije BiH i HVO jednog od najgorih ratnih zločina u BiH.

Zločin u Trusini

Po naredbi tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) lišili su slobode Nedžada Hodžića zvanog Džon Vejn, Džoni i Nećko, rođenog 15. 3. 1969. godine u Novom Pazaru, a stalno nastanjenog u Sarajevu. Državljanin je BiH i Republike Srbije. Nedžad Hodžić lišen je slobode ispred Pritvorske jedinice Suda BiH, nakon puštanja iz pritvora, na osnovi odluke Suda BiH, a pritvor mu je bio određen zbog osnovane sumnje da je sudjelovao u izvršenju kaznenog djela ratnog zločina u selu Trusina 16. 4. 1993. godine. Lišen je slobodne zbog postojanja osnovane sumnje da je kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene Stožera Vrhovnog zapovjedništva ARBiH “Zulfikar”, u razdoblju siječanj - kolovoz 1993. godine, počinio kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Silovanja i mučenja

Predmetna kaznena djela su počinjena nad zarobljenicima logora “Silos” i “Krupa” u Hadžićima nad pripadnicima srpskog naroda, i logora “Musala” u Konjicu, koje su pripadnici iste postrojbe iz tih logora doveli na Igman. Postoji sumnja da je Nedžad Hodžić 29 zarobljenika mučio i seksualno zlostavljao, a zarobljenika Jadranka Glavaša ubio. Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predan postupajućem tužitelju, koji će ga ispitati nakon čega će Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podnijeti prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora Nedžadu Hodžiću, priopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Hoće li ovo uhićenje biti kotač koji će ubrzati procesuiranje stravičnih zločina ostaje vidjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije