DEVIZIJA RADA

SIPA pročešljala rad državnih institucija, moguće i optužnice

SIPA
02.06.2013.
u 13:04

SIPA je postupala po nalogu Tužiteljstva BiH, kako bi provjerili imaju li propusti u radu državnih institucija elemente kaznenog djela

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) dostavila je Tužiteljstvu BiH provjerena revizijska izvješća o financijskom poslovanju za 2011. godinu za četiri institucije BiH, dok je postupak provjere za još dvije u toku, potvrđeno je Srni u ovoj agenciji. Iako u ovoj agenciji nije potvrđeno o kojim je državnim institucijama riječ, negativna mišljenja od Ureda za reviziju državnih institucija 2011. dobili su Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo obrane i Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica. Revizija je konstatirala kako su u spomenutim ministarstvima došli do podataka o nenamjenskoj potrošnji višemilijunskih sredstava za reprezentaciju, telefon, vozila, putne troškove... Revizori su u svom izvješću naveli masu negativnosti o provedbi javnih nabava i nezakonitog zapošljavanja, netransparentnog trošenja novca za službena putovanja... “U konkretnim slučajevima SIPA je postupala po zahtjevima Tužiteljstva BiH, vršeći provjere je li neki od propusta, koje je uočio Ured za reviziju prigodom revizije financijskih izvješća pojedinih institucija, ima obilježja kaznenog djela propisanog Kaznenim zakonom BiH”, rekla je Srni policijska djelatnica SIPA-e Kristina Jozić. Naglasila je da svako izvješće podneseno Tužiteljstvu BiH ne rezultira otkrivanjem kaznenog djela, odnosno pokretanjem kaznenog postupka, već u mnogim slučajevima konstatiranjem nepravilnosti s elementima disciplinske ili prekršajne odgovornosti. Iz tih razloga, kaže ona, preuranjeno je javno iznositi koje institucije su predmet provjera i kakvi su rezultati. Odjel za sprječavanje i otkrivanje financijskog kriminala i korupcije u SIPA-i postupa po zahtjevima i naredbama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine gdje, na osnovi podataka i saznanja koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo iz nadležnosti Suda BiH, tužitelj otvara i vodi istragu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?