BEZ INTIME

Silvio Berlusconi: U Italiji su svi prisluškivani!

telefon
Arhiva VL
17.06.2010.
u 11:08

Berlusconijevu izjavu kako su svi Talijani prisluškivani opovrgnulo je ministarstvo pravosuđa koje je objavilo kako je službeno pod prislušnom prismotrom 132.384 ciljeva.

U Italiji su svi prisluškivani, izjavio je talijanski premijer Silvio Berlusconi u namjeri da opravda zakon o zabrani objavljivanja prisluškivanog materijala, kao i o smanjenju mogućosti da se nekoga prisluškuje. Zakon su novinari, koji su najavili i štrajk protiv njega, nazvali "začepi usta", a i Organizacija za europsku sigurnost  suradnju (OESS) je pozvala talijansku vladu desnog centra da odustane od usvajanja zakona koji guši demokraciju. Zakon je prošao u jednom domu parlamenta i sada bi trebao biti usvojen i u drugom domu, ali će možda biti izmijenjen zbog napada na njegov sadržaj.

Berlusconijevu izjavu kako su svi Talijani prisluškivani opovrgnulo je ministarstvo pravosuđa koje je objavilo kako je službeno pod prislušnom prismotrom 132.384 ciljeva, dakle, ne osoba. Ako se računa kako jedna osoba upotrebljava pet telefona (kućni, službeni te tri mobitela od kojih je jedan poslovni), onda brojku od 132.384 treba podijeliti sa 5, što znači da se prisluškuje oko 27.000 osoba, što je 0,04% od 60 milijuna stanovnika. U Italiji ima 150 tvrtki koje se bave prisluškivanjima za račun ministarstva pravosuđa. Elio Cattaneo, predstavnik jedne od tih tvrtki (Sios), drži kako je još manje od izračunatog broja prisluškivano te dodaje kako je "lakše pogoditi brojeve lota nego ući među prisluškivane osobe". Odvjetnik i senator Luigi Li Gotti iznosi kako je prisluškivano između 20 i 23 tisuće osoba.

Predsjednik sudačke nacionalne udruge (Anm) Luca Palamara iznio je službene podatke za 2009. i kaže kako je bilo prisluškivano 119.553 telefona i mobitela te kako je 11.119 prostora bilo prisluškivano, dakle, ukupno 132.384 ciljeva. Cijene prisluškivanja su dosta visoke, odnosno jednodnevno prisluškivanje jednog telefona košta oko 12 eura. No, za prisluškivanje jedne osobe potrebno je šest ljudi na dan i kada se zbroje svi troškovi, onda proizlazi kako prisluškivanje jedne osobe košta 2500 eura na dan. Tvrtke koje se bave prisluškivanjima, dakle, zarađuju dobro, a ministarstvo pravosuđa im još duguje novac za posao obavljen prošle godine. 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?