Mediji iz regije

Silajdžić: Vjerojatno ćemo obnoviti tužbu za genocid protiv Srbije

\'Serbian President Boris Tadic speaks to reporters in Belgrade, May 26, 2011. Serbia said on Thursday it had arrested Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic after years on the run from internation
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
26.05.2011.
u 20:30

U BiH je od objavljivanja vijesti o uhićenju do osnivanja prvih Facebook grupa odobravanja prošlo manje od sat vremena

Komentirajući uhićenje Ratka Mladića, ratnog zločinca odgovornog za najteže zločine među kojima se ističe pokolj u Srebrenici, Haris Silajdžić je izjavio da je moguća pravna akcija BiH protiv Srbije. U trećem dnevniku HTV-a najavio je mogućnost obnove tužbe za genocid protiv Srbije.

Na vijest o uhićenju najpoznatijeg ratnog zločinca na ovim prostorima, srbijanski i bosanskohercegovački mediji doslovce su – podijeljeni. Dok su sarajevske novine likujući javljale da se nekadašnji strah i trepet bosanskih Srba skrivao kod rodbine, srbijanski pak listovi desne orijentacije počeli su tražiti krivce zbog "izdaje heroja".

"Najtraženiji ratni zločinac krio se kao kakva tetka u kući bližnjeg rođaka. Nedavno je imao moždani udar zbog čega ne može micati rukom", donosi Dnevni Avaz. U vrlo sličnom tonu vijest o Mladićevu uhićenju komentirali su i ostali sarajevski mediji napominjući da je samo sat vremena proteklo od objave akcije do osnutka prvih Facebook grupa podrške uhićenju kojima su, tvrde, pristupile stotine članova. Dok mediji iz Sarajeva likuju, banjolučka novinska agencija SRNA puno je suzdržanija. Na njihovu portalu tijekom dana vrlo se oprezno navodila samo štura informacija da je u Lazarevu uhićen Ratko Mladić.

Nova izdaja

Ako je novinska agencija Republike Srpske čekala na reakciju vodećih političara entiteta, nije morala dugo čekati. Tijekom poslijepodneva oglasio se i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je ocijenio da uhićenje Ratka Mladića predstavlja ispunjenje međunarodnih obveza iz Daytonskog sporazuma. – Institucije RS nikada nisu stajale niti će stajati u obrani bilo koga tko je počinio ratne zločine. Nadam se da će Mladić imati pravedno suđenje, ali se nadam da će se pred licem pravde uskoro naći i generali Atif Dudaković, Naser Orić i ostali visoki politički dužnosnici i generali Armije BiH jer bi to značilo da BiH ima šansu da na istini izgradi nužno povjerenje – kaže Dodik.

S druge strane, za većinu beogradskih medija i dio oporbenih političara uopće nije sporno da se jučer odvijala "nova izdaja srpskog naroda". Najglasniji od svih bio je vođa Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić.

– Predsjednik Srbije dužan nam je neke odgovore. Baš me zanima tko je to baš jučer prepoznao Ratka Mladića kako bi ga baš danas mogli prigodno uhititi. Srbija je znala gdje je Mladić, a uhićen je kada je vladi najviše odgovaralo – izjavio je Nikolić te napomenuo da je iznenađen ne samo uhićenjem Mladića kojega se, kako je ustvrdio, u Srbiji nikada nije doživljavalo kao zločinca, već i činjenicom da je o uhićenju čovjeka kojega brojni Srbi smatraju junakom doznao iz hrvatskih medija. – Predsjednik Tadić o svemu je očito prvo obavijestio Zagreb – kaže Nikolić.

Okrutni egoist

Strani listovi iz minute u minutu prenosili su razvoj događaja u vezi s uhićenjem ratnog zločinca, dok su televizijske postaje bile krcate komentarima. New York Times donio je cijelu seriju tekstova o Mladićevu životu, britanski Guardian ponovno je objavio svoje članke iz 1995. u kojima se opisuje masakr u Srebrenici, a američka TV kuća CBS donijela je i Mladićev psihološki profil. "Za sebe je govorio da je Bog, a držao je i koze nazvane po svjetskim liderima. Svojim vojnicima oko Sarajeva zapovjedio je da civilima 'sprže mozak' granatiranjem, a nekoliko dana prije pokolja u Srebrenici djeci je usred grada dijelio bombone i tapšao ih po glavi", stoji u izvještaju CBS-a. Uhićenje su komentirali i vodeći svjetski političari.

– Pravda je došla kasno, ali je zadovoljština sigurna – kazao je za Večernji list David Owen, nekadašnji mirovni posrednik za bivšu Jugoslaviju.

– Poznato nam je više nego dovoljno detalja o tome što je Mladić činio tako da sa sigurnošću znamo da mu slijedi zatvorska kazna – istaknuo je lord Owen, koji je u Haagu i svjedočio protiv Slobodana Miloševića. Nekadašnji supredsjedatelj mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji dodao je kako će sud odlučiti za koje će se točno zločine suditi Mladiću, ali i dodao: – Mnogo Mladićevih generala, generala koji su djelovali pod njegovim zapovjedništvom, i sami su osuđeni i služe zatvorske kazne u Haagu. I Mladić će završiti u Haagu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije