PISMO

Sigurnosna situacija u BiH nalazi se pred ozbiljnim izazovima

kurtes
Braco Selimović
16.12.2011.
u 09:38

Određeni sigurnosni događaji i incidenti mogu, u značajnoj mjeri, usložiti političku situaciju u cijeloj BiH

Na adrese nekoliko sigurnosnih i policijskih institucija u BiH ovih dana stiglo je ozbiljno upozorenje federalnog ministra unutarnjih poslova Predraga Kurteša o mogućem pogoršanju sigurnosne situacije u zemlji.

Situacija teška

-Uvjeren sam da dijelim vaše mišljenje u konstataciji da je trenutna politička i ekonomska situacija u Federaciji BiH bremenita i teška. Dalje pogoršanje ekonomskog stanja u zemlji, kao posljedice zaoštravanja globalne ekonomske situacije u Europi je skoro pa neminovnost, a moguće implikacije, još uvijek, neizvjesnog izbora vlasti na razini BiH realnost s kojom se treba i mora računati. Nema mjesta sumnji da ovakvo stanje direktno utječe na ukupnu sigurnosnu situaciju na području Federacije, kao što je nedvojbeno točno da određeni sigurnosni događaji i incidenti mogu, u značajnoj mjeri, usložiti političku situaciju, ne samo u FBiH, nego BiH u cjelini, upozorava ministar Kurteš. U prilog ovakvoj konstataciji, on navodi statističke pokazatelje o povećanom broju prijavljenih kaznenih djela, ali i značajno uznemirenje javnosti događajima poput terorističkog napada na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu, navijačkih nereda u Mostaru i Sarajevu, napada na Predsjednika FBiH, prijetnji novinaru i uredniku FTV-a Bakiru Hadžiomeroviću i slično.

Politički problem

-Događaji o kojima govorim, po automatizmu, odmah dospijevaju u žižu medijskog interesa i sami po sebi, iz sfere sigurnosnog ekscesa prerastaju u politički problem, što onda dodatno zaoštrava ukupne odnose u društvu i na taj način veoma negativno utječe na ukupno sigurnosno stanje. Uvažavajući činjenicu da se radi o događajima koje je teško prevenirati klasičnim policijskim metodama, smatram da to ne umanjuje obvezu svake od policijskih agencija u FBiH, ali i državi BiH, da radi na iznalaženju metoda i ustanovljavanju procedura kojima će se potencijalnim izvršiteljima ovakvih i sličnih kaznenih i drugih djela maksimalno smanjiti prostor za manevar, ističe Kurteš, pozivajući na jačanje suradnje između policijskih agencija i institucija.

Komentara 5

DU
Deleted user
13:22 16.12.2011.

Naravno da se pogorsava sigurnosna situacija u BiH. Vehabizan i radikalni islamizam su u punom zamahu ohrabreni neucinkovitosi OHR-a i MZ i radikalizacijom politicke scene u BiH sa Lagumdzijinim potkopavanjem temelja BiH kao drzave 3 suverena naroda. muslimani sa vragom tikve sade pa ce im se to odbiti o glavu.

TU
Tuce
16:19 16.12.2011.

C.etnistvo i u.stastvo nije radikalno nego fasisticki orjentisano kao i 1941 a takodje 1992 pa hocete i sad 2012 udruzeni protiv bosnjaka kao i dosad,dok c.etnici paradiraju po banjaluci i srebrenici i odaju pocasti ratnom zlocincu d.mihajlovicu muslimani su radikalni zato sto je onaj hajvan iz srbije ogrebao fasadu ambasade,progovorit ce on koje mu naredio i ko ga financira.Kriv je lagumdzija zato sto je digao glas protiv udruzene bratije iz RS i hercegovine,dok onaj pas laje iz banjaluke nista a ovaj mu pomaze iz mostara,sad ovaj iz RS se nasao u neobranom grozdju valjda ce ga izdati ero a nije prvi puta da okrene i podvije rep kad Ameri priprijete.

DU
Deleted user
19:16 16.12.2011.

Sto se tice u.stastva, pitaj babu jel nosio \"u\" na fesu 1941.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?