Spektakularni program Večernjakova pečata obilovao glazbenim iznenađenjima

Veliki povratak Mate Bulića i sjajan nastup Ukrajinaca izazvali buru emocija

28.05.2022.
u 10:25

Po staroj dobroj navici, i 21. Večernjakov pečat otvoren je arijom iz opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca. Ovaj put u maestralnoj izvedbi orkestra Muzičke produkcije BHRT-a i uz nastup Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Busovača. Na Orkestar Muzičke produkcije BHRT-a ne treba trošiti previše riječi. Neki od najvećih glazbenih profesionalaca pripremili su i pjesme za koje im neće trebati pjevači, a jedna od njih bila je upravo “Ero s onoga svijeta”. Mladi iz folklorne sekcije HKD-a “Napredak” iz Busovače upravo su u tom gradu odigrali kolo i dali sve od sebe kako bi nastup bio bez ijedne pogreške.

Europski pečat, a naš

Manifestacijom je odlično kormilario voditeljski dvojac Mario Sedmak iz Zagreba i Maja Miralem iz Sarajeva, uz kolege voditelje iz Ukrajine. Iako odvojeni fizički, ujedinjeni u misiji, Maja i Mario, djelovali su kao par. Šibenski slavuj Đani Stipaničev otpjevao je u Zagrebu “Neka cijeli ovaj svijet” iz mjuzikla “Jalta, Jalta”, a pratio ga je orkestar Muzičke produkcije BHRT-a u Sarajevu. U skladu s motom ovogodišnje manifestacije “Pečat za mir” bila je to neobična izvedba s ujedinjenom porukom mira iz dvaju glavnih gradova susjednih zemalja. Vrhunac večeri bio je povratak na pozornicu Mate Bulića, koji je obradovao sve svoje obožavatelje. Popularni Kralj dijaspore, koji je tri puta bio na respiratoru te se borio s najtežim oblikom COVID-19, vratio se na scenu nakon dvije godine i tri mjeseca. Legendarni glazbenik vratio se među svoju obitelj, prijatelje, publiku... Bio je to Matin povratak u velikom stilu. Mate nam je otkrio kako je svakodnevno vježbao glasnice za svoj povratak na scenu, a uvijek je govorio kako će pjevati dok ga zdravlje bude služilo.

- Dragi prijatelji, dobra večer. Nakon više od dvije godine, evo me ponovno na sceni. Moj prvi povratnički nastup je uz poruku svima vama: Čuvajte zdravlje. Svi koji ste molili za mene, hvala vam - kazao je Mate sinoć i uz pratnju Orkestra Muzičke produkcije otpjevao veliki hit “Domu mom”. Jedno od velikih iznenađenja večeri bio je nastup ovogodišnjih pobjednika Eurovizije ukrajinskog Kalush Orchestra s pjesmom “Stefania”. Nakon pozdrava voditelja iz Ukrajine, čiji je javni emiter također dobio Večernjakov pečat, iz Los Angelesa, točnije Beverly Hillsa, javio se pjevač koji je dva puta predstavljao BiH na Euroviziji - Fuad Deen Backović. Čestitavši na sjajnoj organizaciji Večernjakova pečata, popularni Deen je kazao: - Ovaj je grad poznat po umjetnosti, posebice glazbi. Dva puta sam BiH predstavljao na Euroviziji i vrlo dobro znam kako je kada braniš boje svoje zemlje na tako jednom velikom glazbenom natjecanju. Ove mi je godine na Večernjakovu pečatu pripala čast da najavim pobjednike ovogodišnje Eurovizije Kalush Orchestra koji su ponosno branili boje svoje zemlje - nagradite ih gromoglasnim pljeskom - poručio je Deen. - Stefanija mama, mama Stefanija. Polje cvjeta, a ona sjedi... Pjevaj mi uspavanku, mama, još hoću čuti tvoju toplu riječ... Ona me je ljuljala, dala mi je ritam i snagu volje mi neće oduzeti, jer ona mi ju je dala... - stihovi su iz “Stefanije,” pobjedničke pjesme na ovogodišnjoj Euroviziji u Torinu. Njihov krik: - Molimo vas sve da pomognete Ukrajini - snažno je odjeknuo, a njihova poruka čula se i u Bosni i Hercegovini.

Orkestar na visini zadatka

Europska radiodifuzijska unija dala je BHRT-u ekskuzivno pravo da se pjesma izvede na Večernjakovu pečatu. Inače, Ukrajinska radiotelevizija jedna je od prvih koja je nedavno, unatoč ratu u svojoj zemlji, javno pružila potporu BHRT-u i pozvala na spas te opstanak ovoga javnog emitera. U znak potpore te za borbu za medijske slobode i javnu riječ Večernjakov pečat dodijelio joj je ovo priznanje. Za kraj prekrasne večeri uz odjavnu špicu i imena dobitnika Pečata spustili smo zastor uz Odu radosti u izvođenju, a koga drugoga nego Orkestra Muzičke produkcije kojima dugujemo veliku zahvalnost. - Čast mi je i zadovoljstvo surađivati sa sjajnom ekipom Večernjakova pečata. Povratak na scenu dragog Mate Bulića uzburkao nam je emocije. Potrudili smo se da glazbeni dio bude maksimalno kvalitetan. Orkestar Muzičke produkcije bio je na visini zadatka što je rezultiralo visokom glazbenom produkcijom svih izvedenih numera.

- Sve pohvale organizatorima i želim još mnogo novih izdanja i sličnih kvalitetnih projekata - riječi su direktora Muzičke produkcije BHRT-a Jasmina Ferovića. Ne smijemo, također, zaboraviti ni ostale voditelje Večernjakova pečata koji su se javljali iz nekoliko gradova regije i svijeta: Iz Kijeva... Hanna Zakletska i Tymur Miroshnychenko, iz Zagreba Mario Sedmak, iz Sarajeva Maja Miralem, iz Cannesa Dževdet Tuzlić, Mostara - Lejla Žunić i Adnan Demić, u Banjoj Luci voditeljski par bili su Lejla Durmo Buturović i Ognjen Dujković. Bez njih ova prekrasna Večernjakova noć ne bi bila uspješna.

Večernjakov pečat, trajni borac za mir, ove je godine zakoračio u svoje treće desetljeće i podignuo letvicu više kao izazov svima nama da idući bude još bolji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije