Dražen Gujić, reper

U Kiseljaku nema hip-hop scene, rasli smo ni iz čega i trajemo već 10 godina

01.03.2018.
u 13:13

Iako OTG Crew nije novo ime na bosanskohercegovačkoj glazbenoj sceni, za njih je šira javnost čula tek ovih dana kad su lansirali singl “Armagedon”. Dosad su nastupali diljem BiH - od Banje Luke, preko Sarajeva, Visokog do Mostara. Posebno su omiljeni u svome Kiseljaku, ali i ostalim gradovima središnje Bosne gdje su prva i jedina prava hip-hop skupina. OTG Crew ima četiri stalna člana - Nevresa, Igora, Borisa i Dražena. Upravo s Draženom Gujićem, inače inženjerom elektrotehnike i profesorom, razgovarali smo o ovoj glazbenoj skupini i urbanoj kulturi na području Kiseljaka.

Za početak, molimo vas da predstavite OTG Crew.

- Naš “crew” postoji od 2007., tako da smo ove zime obilježili 10 godina postojanja. Rap nam nije bio jedini zajednički interes. Zato i jesmo “crew”, a ne bend, kao što to većina novinara interpretira. “Crew” je naziv vezan uz hip-hop izvođače, ekipe koje se ne bave samo rap glazbom, nego i ostalim elementima (DJ-ing, grafiti, breakdance). Bendom se nazivamo samo kada nastupamo s Plastik Zappa bendom (instrumentalna podrška). Ekipa u istoj postavi djeluje od početka još kad smo nastupali stand-up pa kasnije uz bend. Objavili smo četiri pjesme, dva spota i dva “videosessiona”. S tim pjesamama nastupali smo na Demofestu u Banjoj Luci prije dvije godine. Gostovali smo i na izdanjima neafirmiranih balkanskih hip-hop izvođača. Dosta je spotova iza nas, uglavnom sve singlovi. Izdali smo i jedan IP koji smo objavili 2010. pod nazivom “Zimnica”. Na njemu se nalazi desetak pjesama.

Nedavno ste objavili singl “Armagedon” s kojim ste skrenuli pozornost šire javnosti na sebe. Kako je nastao?

- Što se tiče “Arrmagedona”, ideja je poprilično spontano krenula, kao i sve naše pjesme, uostalom. Čuo sam tu instrumentalnu podlogu na jednom techno partyju i jako mi se svidjela. Uspio sam pronaći autora glazbe Andriju Krivokapića koji se predstavlja kao Mastrubitor iz Bara iz Crne Gore. Dopustio nam je korištenje svoje podloge koja je objavljena za Underground aliance records 2011. kako ne bismo imali problema s autorskim pravima. Izveli smo je nekoliko puta uživo i reakcije publike bile su dobre. Poprilično je unikatna tema, a i sama vrsta glazbene podloge neuobičajena je za balkansku rap scenu. Nešto slično nitko još nije objavio. Svjetska ekonomija i politika vode prema onome o čemu pjesma u načelu govori, što nitko ne želi da se dogodi, o zlouporabi hiperrazvoja tehnologije koja čovječanstvu može pomoći na mnoge plemenite načine, pomaže već, naravno, ali lako može otići u nekom drugom smjeru.

Odakle ljubav prema rapu i hip-hopu?

- U Kiseljaku i općenito ovdje u središnjoj Bosni nema velike hip-hop scene, nema mnogo repera, ali postoji ekipa koja poštuje hip-hop kulturu. Nekolicina nas, većinom godišta između 1985. i 1989., odmalena sluša rap. Crtali smo grafite, bavili se DJ-ingom i uživali u toj kulturi. Samo se nismo bavili breakdanceom. I jednom smo se tako sastali i dogovorili se da nešto zajedno radimo. Izrasli smo praktički ni iz čega.

Znači, sve radite iz čiste ljubavi?

- Da, svi imamo svoje struke. Ja ću uskoro diplomirati elektrotehniku, a radim i kao profesor u srednjoj školi u Kiseljaku. I drugi imaju svoje profesije.

Nastavljate se baviti glazbom kroz OTG Crew?

- Naravno, iako nismo svi podjednako aktivni u posljednje vrijeme. Posljednje tri pjesme radili smo Igor i ja. Uskoro planiramo objaviti još jedan singl, ovaj put radi se o jutarnjoj baladi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije