SMRT LADY D.

Tragična nesreća koja je pokazala medijski tretman najslavnijih

14.11.2019.
u 11:45

Za fotografije iz smrskanog automobila nuđeni su milijuni dolara, piše Večernjak

Cijeli svijet šokiran je viješću: u četiri sata ujutro, poslije stravične prometne nesreće u Parizu, u kojoj je poginuo i egipatski multimilijunaš Dodi Al-Fayed, prestalo je kucati srce princeze Diane, vojvotkinje od Walesa... Ovim riječima, u tekstu objavljenom na crno-bijeloj “duplerici” u ponedjeljak 1. rujna 1997. godine Večernji list oprostio se od stradale “princeze srca”.

Puknuće koronarne arterije

Nesreća se dogodila, doznaje se iz povećeg izvještaja, u tunelu koji prolazi uz Seinu, nedaleko od Eiffelova tornja, kada su lady Dianu i Dodija Al-Fayeda na motorima slijedili paparazzi. Prema riječima francuskog ministra unutarnjih poslova Jean-Pierrea Chevènementa, Dianin automobil se u uskom tunelu, u kojem je brzina ograničena na 50 kilometara na sat, tada kretao brzinom većom od 100 kilometara na sat. Vozač je u jednom trenutku izgubio kontrolu nad vozilom i udario u zid tunela. U nesreći je poginuo i vozač, a tjelesni čuvar, koji se nalazio u istom vozilu, teško je ozlijeđen, izvijestila je policija. Diana, koja je prevezena u parišku bolnicu Pitié-Salpêtrière, pretrpjela je ozljede lubanje i bedra te prijelom ruke. Liječnici su tijekom operacije ustanovili da je princezi puknula koronarna arterija, što je dovelo do izljeva krvi u pluća. Stručnjaci za reanimaciju dva su sata pokušavali masažom srca održati Dianu na životu. Profesori Pavi i Riou potom su izveli traheotomiju. Krvarenje je smanjeno, no usprkos tomu došlo je do prestanka rada srca. Liječnicima nije preostalo ništa no proglasiti njezinu smrt.

Ubrzo će se doznati kako su princeza Diana i Dodi pobjegli sa Sardinije zbog nasilnih fotografa, koje sada svi označuju kao krivce. Praćen mnoštvom fotoreportera, par se zaustavio na večeri u hotelu Ritz, jednoj od najslavnijih pariških palača, gdje su večerali i zamijenili automobil za puno brži Mercedes 600. Odvezli su se prema 16. arondismanu (gradska četvrt), gdje je egipatski milijunaš posjedovao vilu, ali paparazzi su ih slijedili.

U svojoj prvoj izjavi, brat princeze Diane Charles Spencer optužio je upravo novinare da su prouzročili pogibiju njegove sestre izjavljujući da redakcije i urednici koji plaćaju enormne svote za fotografije paparazza “imaju krvi na rukama”.

– Jedina je utjeha što je Diana sada na mjestu na kojem je nijedno ljudsko biće više ne može povrijediti – poručio Spencer.

Američka TV postaja CNN u trenutka primanja vijesti o nesreći prekinula je redoviti program i cijelu noć i dan emitirala vijesti o pogibiji princeze Diane prateći ih, među ostalim, i komentarom glumca Toma Cruisea, koji je izjavio kako bi trebalo donijeti zakon protiv paparazza. Uz ostale hollywoodske zvijezde koje govore o princezi Diani, tragičnim okolnostima njezine pogibije i odgovornosti fotografa, oglasila se i megazvijezda Madonna. Ona se javno pokajala što je svojedobno izjavila da veću popularnost od princeze Diane ima samo ona. – Svi imamo okrvavljene ruke – kazala je Madonna u svojoj pokajničkoj izjavi.

Oštar je bio i George Clooney, koji je na konferenciji za tisak u Los Angelesu vrlo angažirano govorio o granicama do kojih novinari i tabloidi mogu zadirati u privatnost slavnih i javnih osoba.

Britanska kraljica Elizabeta II. i princ Charles, koje je o pogibiji lady Diane izvijestio francuski veleposlanik u Velikoj Britaniji, u izjavili da su “duboko šokirani i zaprepašteni” viješću o smrti princeze Diane”. No, višednevna tišina potom je zaprepastila britansku javnost. Večernji list u izdanju od 4. rujna 1997. donosi kako je tek poslije žestokih kritika Britanaca, ogorčenih ponašanjem članova kraljevske kuće Windsor (a pogotovu šutnjom britanske kraljice!), kraljevska obitelj tek nakon četiri dana napokon prekinula tišinu, opravdavajući svoje ponašanje “dubokom potresenošću” i stoga nemogućnošću odgovora.

“Ono pak što je jučer najviše užasnulo gledateljstva SKY-a i CNN-a bila je izjava policajca koji je prvi stigao na mjesto nesreće, a koji tvrdi kako mu je paparazzo Christian Martinez iz agencije ‘Agnelli’, u trenutku kad ga je odgurnuo od žrtava u smrskanom ‘mercedesu’ da bi mogao nastaviti fotografiranje, rekao: ‘Ostavi me da radim svoj posao – čak su nas i u Sarajevu puštali da radimo!’”, donosi Večernji.

Fotografi pod istragom

U tekstu naše novinarke Nevenke Mikac objavljena je izjava direktora pariške medijske agencije “La Presse” Laurenta Sole, koji tvrdi da izdavači iz cijeloga svijeta “mole” fotografije iz Dianina smrskanog automobila nudeći za njih milijune dolara. Najviša dosad ponuđena cijena u Britaniji bila je 2,4 milijuna dolara, a u SAD-u samo 250.000 dolara. – Oni su naprosto “gladni” za tim fotografijama! Zvali su me ljudi iz različitih medija i tabloida, koji to sad poriču i govore: “Mi te fotografije nismo željeli objaviti!”. Laž! – kaže Laurent Sola.

U tekstu Mirele Drkulec, pak, doznaje se kako se sedmorica fotografa nalaze pod službenom istragom i u utorak su, dva dana nakon Dianine smrti, jedan po jedan odgovarali na pitanja istražnog suca.

“No, istražitelji i dalje čekaju da jedini preživjeli, tjelesni čuvar Trevor-Rees Jones, bude u stanju ispričati svoju verziju događaja. Kako piše dnevnik ‘Le Figaro’, prema bolničkim izvorima tvrdi se da Jones ne može govoriti zbog ozbiljnih ozljeda glave, no da bi možda svoje svjedočenje mogao napisati. Istražitelji su ispitali pokretne telefone sedmorice fotografa kako bi ustanovili jesu li pokušavali zvati policiju”, piše naša novinarka dodajući kako je “usprkos tomu što je ustanovljeno da je vozač bio pijan i da je vozio brzo, glasnogovornik Mohammeda Al-Fayeda Bernard Dartevelle na konferenciji za novinare izjavio da su fotografi odgovorni za nesreću jer su oni počeli lov na Dianu i Dodija, što je bio prvi kotačić u okolnostima koje su dovele do nesreće”.

Jer, Diana i Dodi bili su “šest tjedana meta ekstremno agresivnog proganjanja”.

Princeza Diana predala je britanskim novinama, koje je i sama optuživala da su je okrutno proganjale, posljednji dar: rekordnu prodaju. Prema brojkama objavljenima tih dana u financijskom dnevniku Financial Times, The Sun, najveći nakladnik u britanskom tisku, prodao je vijest o Dianinoj smrti 1. rujna 1997. u više od četiri milijuna primjeraka (inače su prodavali tri milijuna). The Times i The Guardian povećali su prodaju 50 posto, Daily Express 20 posto, a Daily Star 10 posto.

Premda je od njezine smrti prošlo već više od dva desetljeća, Dianin život i smrt ne prestaju fascinirati ljude diljem svijeta, a svako malo u javnost iscure novi detalji o tome kakva je doista bila princeza Diana, njezinim ljubavnicima, razvodu od princa Charlesa, koji je cijeli život volio drugu, ali i o tome kako je njezina smrt bila sve drugo samo ne nesreća, kako je predstavljena.

Diana je pokopana na otočiću usred jezera Round Oval, na kojem plivaju četiri crna labuda, a do njezina groba treba proći uz 36 hrastova, zasađenih za svaku godinu njezina života. Pokopana je u crnoj haljini koju je naručila nekoliko tjedana prije smrti, s krunicom koju joj je darovala Majka Tereza, koja je umrla samo sedam dana nakon nje.



 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije