Ovog četvrtka u Grudama

Thompson, Bulić, Nižetić i Dalmatino jamče spektakl!

VL
Autor
Željko Andrijanić
09.08.2017.
u 08:00

“Razvoj tehnologije došao je gangi glave, a čudno je i ironično da je upravo ta tehnologija ipak mnoge njezine napjeve sačuvala za buduća vremena i naraštaje. Nekad je gangu dobro uho moglo čuti tek s jednog na drugi kraj šetališta, na derneku, a danas mrtvu gangu možeš čuti i na vrh Čvrsnice ako nisi potrošio baterije...”, zapisano je u knjizi “Ganga - S izvora glas” koja će sutra navečer od 20 sati biti predstavljena ispred crkve svete Katarine u Grudama, piše Večernji list BiH.
Haiku s kamena
Ganga je još 2010. godine upisana u registar svjetske nematerijalne kulturne baštine, upisana je u UNESCO. Hercegovački haiku s kamena orio se čak i s Eiffelova tornja. Brojne priče su o njoj ispričane. Ganga je postala dio znanosti, i to u pravom smislu riječi. Braća Miloš i udruga “Davorija” organiziraju predstavljanje knjige i CD-a u Grudama, a kako bi dodatno dali na snazi tom događaju, u sklopu njega organiziraju i koncertni spektakl na kojem će zapjevati Marko Perković Thompson, Mate Bulić, Alen Nižetić i Dalmatino. Jure Miloš, idejni tvorac tog događaja, ponosan je na činjenicu da će Grude 10. kolovoza biti središte Hercegovine i šireg okruženja. U knjizi “Ganga - S izvora glas” stoji da su od presudne važnosti uloga i odgovornost izvrsnih, živućih gangaša, pravih profesionalaca. Oni bi trebali mlade upućivati u sve tajne dobre izvedbe. - Svrha svog ovog rada su CD i knjiga, a u knjizi se nalaze tajne gange koje dosad nisu pisane, a koje bi mladima trebale pripomoći i da im probudi nadu i da u njima oživi ono što se referira kao identitet naroda Hercegovine, a to je bez premca ganga, govori za Večernji list Miloš dok sa scenografima priprema posljednje detalje za sutrašnji spektakl pored crkve svete Katarine u Grudama.
Promocija gange u svijetu
Jure Miloš svake godine s bratom Damirom održava možda i u zemljama okruženja najpoznatije etnoglazbeno “silo”, a to je “Božićno silo” u Grudama. Sudjeluje i u brojnim etnoglazbenim projektima te neumorno radi na očuvanju kulture baštine i tradicije ovih prostora. Promovirao je gangu, gusle, diple i druge etnoglazbene stilove čak i u Americi u kojoj je održavao predavanja. Raduje se što će u njegovim Grudama zapjevati neka od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija imena hrvatske glazbene estradne scene. Također, bit će tu brojni doktori znanosti, ali i pojedini visoki dužnosnici iz susjedne Hrvatske. Sami projekt obuhvaća izvođače s područja zapadne Hercegovine i Imotske krajine, dakle iz sve četiri općine/grada Zapadnohercegovačke županije i susjednog grada Imotskog u Republici Hrvatskoj. Grude su ovog četvrtka središte Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije