Stan zvijezde

Stan Jimija Hendrixa bio je živi sklad boja i motiva

29.03.2016.
u 09:00

Živopisni stan Jimija Hendrixa nedavno je rekonstruiran. Utrošeno je dosta sredstava kako bi stan bio što vjerniji nekadašnjem izgledu iz vremena kad je Hendrix u njemu živio. Naime, u Londonu početkom godine i za javnost otvoren je stan u kojem je 1968. i 1969. godine živio legendarni gitarist i pjevač Jimi Hendrix. Prema pisanju britanskih medija, u opremanje je utrošeno 3,7 mil. funta kako bi se do detalja rekonstruirao izgled stana iz vremena kad je u njemu živio Hendrix sa svojom djevojkom Kathy Etchingham. Hendrixu je tada bilo važno da je u blizini klubova , poput popularnog Speakeasy Cluba, u kojem se okupljala tadašnja rock scena. U rekonstrukciji prostora najviše su pomogle Hendrixove fotografije jer je većinu svojih novinskih intervjua odrađivao sjedeći na golemom krevetu u sobi koja mu je služila kao spavaća i dnevna. Na fotografijama su se mogli vidjeti razni detalji iz stana, koji je često nazivao jedinim domom koji je imao.

U uređenju je pomogla i njegova bivša djevojka Kathy koja se prisjeća kako su zajedno kupovali namještaj za stan i kako je Hendrix uvijek vojnički zatezao posteljinu na krevetu. Hendrixov povijesni dom sastoji se od rezidencijalnog dijela, tj. prostrane sobe s namještajem, tepisima, tkaninama i velikim krevetom. U Hendrixovoj sobi rekonstruiran je svaki detalj. Soba je odličan primjer modernog boho stila koji spaja etničke, ciganske i rock elemente.

Neki će možda reći da boho izgleda neuredno i otrcano, ali Hendrixova soba primjer je šarmantnog sklada raznih uzoraka, boja i stilova. Na podu je ležerno prebačeno nekoliko perzijskih tepiha koji se preklapaju jedan preko drugog. Osim na podu, manji tepih postavljen je i na zid kao dekoracija iznad kreveta. Krevet je prekriven svilenom indijskom tkaninom u jarkoj ružičastoj i narančastoj boji, a sa stropa iznad kreveta visi viktorijanski šal s resama. Na krevetu je njegova akustična gitara koja mu je uvijek bila pri ruci. Na prozorima su plave baršunaste zavjese koje su Jimi i Kathy dali izraditi po mjeri. Na velikom krevetu sa svilenom presvlakom jarkih boja razmješteni su egzotični pamučni jastuci s posve istim cvjetnim motivima, kao i na Hendrixovim starim fotografijama. Stan je smješten na zadnjem katu zgrade iz 18. stoljeća u ulici Brook, u londonskom Mayfairu, jednom od središnjih dijelova Londona.

U Hendrixovo vrijeme ovaj je dio grada bio pun noćnih klubova gdje se okupljala rockerska hipi generacija, a danas je to ekskluzivni dio grada s luksuznim trgovinama, uredima multinacionalnih korporacija, veleposlanstvima, trgovcima nekretninama, restoranima i hotelima. Najam kvadrata ovdje je među najskupljim ne samo u Londonu, nego i u svijetu, a krajem 60-ih godina Kathy i Jimi stan su unajmljivali za samo 30 funti tjedno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije