Frano Pehar i tarapana band

Posljednju pjesmu doživio sam i kao svoju priču jer sam s 14 godina Međugorje zamjenio Zagrebom

11.09.2020.
u 21:20

 Frano Pehar trenutačno je jedan od najpopularnijih mladih pjevača. On i njegov Tarapana bend imaju milijune pregleda na YouTubeu, a do “lockdowna” nisu odmarali od koncerata. Međutim, i kada je sve stalo, vrijedno su nastavili raditi na glazbenim projektima. Snimali su pjesme, spotove, testirali se na COVID..., a Frano je posjećivao i rodnu Hercegovinu. O svemu tome popularni pjevač progovorio je za Večernji list.

Novom pjesmom Tarapana je probudila emocije mnogim sinovima, ali i majkama. Kako je Frano Pehar doživio pjesmu “Oprosti mi, majko”? U toj pjesmi ima dosta i osobnih emocija.

“Oprosti mi, majko” naša je najemotivnija pjesma do sada. Moram priznati, u trenutku kad mi je poznati autor Dušan Bačić pustio tu pjesmu, odmah sam znao da se radi o velikoj pjesmi. U ovom ludom vremenu, kada su mnogi primorani otići daleko od svojih najdražih, nekako je i aktualna pa vjerujem da će je brojni doživjeti emotivno. Pjesma je oda svim mamama, kraljicama u našim životima, jer mame su tu uvijek kad nam je najbolje i najteže. Pjesmu sam doživio posebno emotivno i nekako kao svoju priču jer sam i ja kao četrnaestogodišnjak otišao iz Međugorja u zagrebačku gimnaziju. Po reakcijama ljudi, vidim da im se jako sviđa jer u samo nekoliko dana na YouTubeu ima više od 100 tisuća pregleda.

Prije onog “lockdowna” Tarapana je izdala pjesmu “Moje milo” koja ima više od pola milijuna pregleda na YouTubeu, prije toga “Momačku” s dva i pol milijuna, “Promil šanse za spas” s Učiteljicama 3,4 milijuna, “Neženja” 5,3 milijuna, “Ja sam na te ponosan” 9,1. Pronašli ste recept za domaću publiku. U čemu je tajna?

Tajna je u radu i u ljubavi prema publici. Naime, u veljači ove godine izdali smo prvi album naziva “Ja sam na te ponosan”, po istoimenom hitu s Matom Bulićem. Album u izdanju Croatije Records tjednima je bio u top 5 najprodavanijih albuma u Hrvatskoj, što nam je velika čast i nagrada. Nisam mogao vjerovati da će se u ovo vrijeme pandemije naš debitantski album toliko dobro prodavati. Ovim putem dajem obećanje publici koja nas voli da ćemo i dalje raditi ovako i zahvaljujem im na podršci.

Kako ste provodili protekle mjesece i održi li se pokoji mini koncert u ovo doba raznih mjera?

Protekli mjeseci za cijelu populaciju bili su nevjerojatni. Kao scenarij za loš film. Pandemija, potres u Zagrebu... Teško nam je svima. No, što je tu je. Mi glazbenici i kulturnjaci općenito smo pogođeni ovim stanjem zbog toga što je naš posao druženje s publikom, a u ovoj situaciji to je gotovo nemoguće. Mi smo provodili vrijeme kreativno. Snimili smo novu pjesmu i čim smo uhvatili malo bolje stanje, otišli smo čak do Trsta snimiti nekoliko kadrova za spot. Testirali smo se prije odlaska na COVID-19. Moram priznati da je bilo jako čudno putovati u drugu zemlju, što je donedavno bila najnormalnija stvar. Kad se samo sjetim da smo za Novu godinu imali koncert u Kanadi, a sada ne možemo normalno ni do susjedne Slovenije. Nadam se da će neki pametniji ljudi naći što prije rješenje i da ćemo se uskoro vratiti na “staro normalno”.

Jednom ste izjavili da ste pravi Hercegovac i da uživate doći ovdje na momačke i svadbe. Je li ovog ljeta bilo neobično budući da smo i mi koji smo ostali ovdje reducirali sve, pa i nije bilo poziva na proslave kao ranijih godina. Ili?

Naravno, kao pravi Hercegovac uvijek sam pozivan i rado volim doći na naše velike svadbe (smijeh). Ovog ljeta i to je bilo nemoguće, ali sam iskoristio vrijeme za posjetiti svoje bake, rođake i roditelje.

Čujete li se s rođakom Matom Bulićem? Nažalost, ljeto nam prođe bez Blatničkih nota dobrote.

S Matom smo imali izuzetnu suradnju. Na početku ove godine bili smo gosti na njegovoj turneji nazvanoj po našoj zajedničkoj pjesmi “Ja sam na te ponosan.” Bili smo u splitskom Spaladiumu, osječkom Gradskom vrtu, zagrebačkoj Ciboni... S našim Matom se čujem i volim od njega čuti i primiti savjete. Jako mi je drago što je naša zajednička pjesma takav hit i, prema službenim podacima, jedan od najvećih prošle godine te ima više od 9 milijuna pregleda na YouTubeu. Nažalost, ljeto je prošlo bez Blatničkih nota dobrote, humanitarnog koncerta koji Mate organizira besprijekorno i gdje smo uživali prošle godine. Nadam se da se u Blatnici vidimo sljedeće ljeto.

Hercegovci daju neku živost hrvatskoj glazbenoj sceni. Sada se pojavio i Vinko Ćemeraš, što kažete za njega?

Istina. Drago mi je što je Vinko pobijedio u “The Voiceu” i jako mi se sviđa put koji je odabrao i njegov prvi singl “Samo da si tu”. Svaka čast.

Postoje li neostvarene želje koje planirate realizirati?

Ovo vrijeme nekako nas je naučilo da je dugoročno planiranje nepotrebno. Jednostavno, treba ići korak po korak i uživati u svakom trenutku. Mi smo odlučili u ovo vrijeme svojoj publici dati nove pjesme i biti s njima u stalnoj komunikaciji ma razne načine. Koncerti nam jako nedostaju i kada sve ovo prođe, dolazimo i do Hercegovine.

Na kraju, nismo ni trepnuli, a godina proleti u nekom čudnom tonu. Što zaželjeti čitateljima Večernjaka za kraj ovog intervjua?

Ova godina je poprilično, usudio bih se reći, bizarna i vjerujem da svi jedva čekaju da se približi kraju. Čitateljima Večernjaka poručujem da ostanu zdravi, pametni i, koliko god je to moguće, pozitivni jer su te tri stavke najbitnije za prebroditi ova teška vremena. Želim vam svako dobro i jedva čekam da se vidimo i zapjevamo skupa.•     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije