Nastupi najvećih estradnih zvijezda

Oliver je upravo u Čitluku naučio pjevati – gangu!

23.09.2019.
u 14:31

Dani berbe grožđa u Čitluku njeguju glazbenu baštinu i izvorno narodno stvaralaštvo Hercegovine o čemu svjedoče nastupi brojnih kulturno-umjetničkih društava. No, u programu ove tradicionalne čitlučke manifestacije nastupili su i najeminentniji i najpopularniji izvođači ovdašnjega estradnog neba kao što su Oliver Dragojević, Teraza Kesovija, Kemal Monteno, Severina, Mate Bulić, Kićo Slabinac... Borislav Šimović dugo je godina u organizaciji programa Dana berbe grožđa i sjeća se brojnih nastupa poznatih izvođača.

- Početkom 80-ih 20. stoljeća na Danima berbe grožđa nastupili su legendarni Davorin Popović (pjevač kultnih Indeksa) i Kemal Monteno, a Oliver Dragojević, najveća pjevačka zvijezda širih estradnih prostora, nastupio je čak triput zaredom, 1984., 1985. i 1986. Dobro se sjećam jednog druženja nakon Oliverova nastupa kad smo ga Mile Sušac, Mladen Ćorić i ja učili pjevati – gangu! Bilo je jako zanimljivo i veselo. Oliver je kao nevjerojatno muzikalan čovjek i sluhist brzo “skužio” gangu i bolje je pjevao od nas trojice koji, doduše, i nismo bili ne znam kako dobri gangaši - priča nam Borislav Šimović.

Splitska grupa “Magazin” nastupila je 1987. i 2002., a dolazi i ove godine. Tereza Kesovija i operna diva Dubravka Zubović pjevale su 1988., a Zubović je nastupila uz pratnju zbora Glazbene škole Široki Brijeg. U vrijeme Domovinskog rata Dani berbe nisu održavani sve do 1994. kada je nastupio Matko Jelavić, a 1995. Ivo Amulić i Nenad Vetma. Sanja Doležal pjevala je 1997., a sljedeće su nastupili Mate Bulić, Jozo Vučić, Iko Pehar, Ine Tadić i “Hercegovači bećari”. Severina je pjevala 1999., a Miroslav Škoro i Mate Bulić 2001. godine. Škoro je nastup ponovio i 2003. Godine 2004. nastupili su Galini, Ine Tadić i “Hercegovački bećari”, “Gabriel bend” i Vukas, “Akademik band”, Iko Pehar, Marijana Korać, Marija Radišić...

Već sljedeće Matija Vuica, Vlatka Pokos, Maja Šuput, Ivan Ćubela i Drele. Popularne “Gazde” nastupile su 2006., Krunoslav Kićo Slabinac i tamburaški sastav “Slavonski bećeri” 2008., a Boris Ćiro Gašparac godinu poslije. “Pleteri” iz Križevaca nastupili su 2010., popularna klapa “Iskon” 2011., a 2012. “Slavonija bend”. Godine 2013. pjevali su “Bosutski bećari”, 2014. “Fijaker”, 2015. “Opća opasnost”, klapa “Kontra” 2016., “Vranac” 2017., a prošle godine pamti se nastup Tomislava Bralića i klape “Intrade”. Nastupili su i brojni glumci među kojima Špiro Guberina, Josip Pejaković, Ilija Zovko...

Među voditeljima programa bio je i legendarni Oliver Mlakar. Među zanimljivim gostima bio je i homerolog Salinas Price, poznat po tvrdnji da je Troja bila u Gabeli, i glumci iz poznate TV serije “Bolnica na kraju grada”.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije