Tradicionalni kolač

Najbolji recept za makovnjaču, onakvu kakvu su pravile vaše bake

makovnjača
05.12.2020.
u 08:29

Makovnjača je još jedan od kolača koje vezujem uz Božiće svoga djetinjstva. Za nju je također bila zadužena moja baka - i njenoj je malo koja mogla parirati. Nažalost, nisam je nikad pitala za recept. Nije me kuhanje, a ni pečenje, zanimalo dok je ona još aktivno pripremala blagdanske ručkove. Kasnije, kad sam se ozbiljnije prihvatila kuhanja, nisam imala nikakvog interesa prema tradicionalnim kolačima. Morala sam napraviti cijeli krug preko svih mogućih vrsta muffina, cup cakeova, cheesecakova, palvova i macarona da bi se vratila korijenima, piše Andrea Cukrov za Gastro.hr.

Sada me baš sve tradicionalno veseli, nema mi većeg gušta i izazova nego napraviti dobru makovnjaču, sirnicu ili fritule. Takvi kolači, koliko god djeluju jednostavni i uobičajeni, tehnički su poprilično zahtjevni. Kod njih nema puno eksperimentiranja, morate poštovati pravila, dobro ih umijesiti pa im dati vremena (i ljubavi) da se dignu. Pravi je to labour of love, koji vas na kraju dana nagradi dobrim rezultatom. No, ako mislite ovdje tražiti prečice, onda vam savjetujem da ni ne pokušavate. Ovom tipu dizanog tijesta jednostavno treba pristupati polako i strpljivo.

Kako bi moja makovnjača bila okusom što sličnija bakinoj morala sam malo eksperimentirati i isprobavati razne recepte. Mislim da sam s ovim receptom došla negdje vrlo blizu njene, naravno nije isključeno da ću u budućnosti još eksperimentirati, ali ovaj recept je dobar i zaslužuje objavu. Njega uvijek pripremam i na radionicama kada obrađujemo dizano tijesto i nikada me nije iznevjerio.


Za tijesto

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 vrećica suhog kvasca za slatka tijesta
  • 2 žumanjka
  • 1 jaje
  • 150 ml mlijeka, mlakog
  • 1 naranča, sok i korica (ako imate provjerene)
  • 80 g šećera
  • 50 g maslaca, omekšanog
  • 1 žumanjak + 1 žlica mlijeka za premazivanje

Za nadjev

  • 300 g mljevenog maka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 – 200 ml mlijeka, vrućeg
  • 1 žlica ruma
  • 1 bjelanjak, umućen u čvrst snijeg

Postupak

  1. U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa zatim dodajte suhi kvasac i još jednom promiješajte. Umutite žumanjke i cijelo jaje s mlijekom pa dodajte brašnu.
  2. Dodajte i narančin sok i koricu, šećer i maslac te električnim mikserom ili drvenom kuhačom umijesite mekano i elastično tijesto.
  3. Tijesto prebacite na radnu površinu i dobro ga umijesite, najmanje 10 minuta. Ako imate jaki samostojeći mikser onda miješanje tijesta možete prepustiti i njemu. Cilj je dobiti glatko tijesto koje se lijepo ponaša pod rukom i ne lijepi se previše.
  4. Tijesto vratite u zdjelu koju ste malo premazali uljem, uljem premažite i tijesto, prekrijte ga i ostavite ga na toplom mjestu da se udvostruči. S obzirom na to da je ovo jako bogato i masno tijesto, dizanje može trajati dosta dugo, oko dva sata.
  5. Dok se tijesto diže vi pripremite nadjev. Mak izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa prelijte kipućim mlijekom. Po želji dodajte rum. Ostavite smjesu sa strane da se ohladi. Kada se malo ohladi umiješajte snijeg od bjelanjka i premažite makovnjače.

Slaganje i pečenje

  1. Kad se tijesto udvostruči podijelite ga na dva dijela i svaki razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi.
  2. Svaku polovicu razvaljanog tijesta premažite nadjevom i zarolajte. Složite u lim obložen papirom za pečenje i ostavite dizati još nekih pola sata.
  3. Prije pečenja svaku štrucu malo nabodite po vrhu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 40 – 50 minuta, pred kraj pečenja ih premažite umućenim žumanjkom i mlijekom. Ako vam tijekom pečenja makovnjače počnu jako tamniti, prekrijte ih listom papira za pečenje ili aluminijskom folijom.

S nadjevom možete eksperimentirati pa mu dodavati razne začine kao što su cimet ili klinčić, možete dodati i kakao u prahu, narančin sok, rogač, kavu, suhe grožđice...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije