“Neželjena baština”

Film Irene Škorić dobio 1. nagradu na festivalu u Italiji

06.07.2017.
u 11:00

Dugometražni dokumentarni film “Neželjena baština” redateljice i scenaristice Irene Škorić, dobio je nagradu za najbolji dokumentarni film na 15. Ischia film festivalu , koji se je održao od 24. 6. - 1. 7. 2017. na talijanskom otoku Ischia u Tirenskom moru nedaleko od Napulja.

Stručnim žirijem je predsjedao legendarni poljski redatelj Krzysztof Zanussi.

Žiri je istaknuo motivaciju za nagradu:

“Detaljan posao rekonstrukcije odnosa s neugodnim umjetničko-spomeničkim nasljeđem, koji redateljica Irena Škorić, zbog biografskih razloga nekompromitirana tim razdobljem, započinje igrom: popunjavanjem albuma sa sličicama spomenika bivše Titove Jugoslavije. Ti spomenici – nijemi svjedoci prošlosti koja je bila svakodnevnica mnogih generacija – danas su zaboravljeni i napušteni. Redateljica nam pripovijeda o odnosu koji su ljudi i hrvatski teritorij očuvali s tom poviješću. Pripovijeda nam i zašto je važno sačuvati obilježja, pogotovo ona umjetničke vrijednosti, koja su sposobna pričati o nekom razdoblju...kako ne bismo postali kao oni koji u naletu ikonoklastičkog bijesa uništavaju remek-djela čovječanstva kao što su ona u Palmiri.”

Film je do sada osvojio 1. nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. balkan new film festivalu “BaNeFF” u Stockholmu i Zlatnu nagradu za najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu u Houstonu, a svoju svjetsku premijeru imao je na međunarodnom Sarajevo film festivalu prošle godine. Hrvatsku premijeru doživio je ove godine na ZagrebDoxu.

Film “Neželjena baština” govori o sudbini vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije