Nakon 20 godina

Dino Merlin nastupio u Bugarskoj pred više od deset tisuća ljudi

06.09.2016.
u 08:00

Dino Merlin se nakon 20 godina vratio u Bugarsku i u pratnji benda nastupio na prepunom glavnom trgu u Banskom, gradu inače poznatom kao jednoj od najznačajnijih zimskih destinacija u Bugarskoj i glavnih skijališta u toj zemlji. Merlin je priredio pravi glazbeni show za pamćenje pred više od 10.000 posjetitelja, prenose sarajevski mediji.

‘Jorgovani’ - veliki hit

- Možda je ovdašnjoj javnosti nepoznato da sam prije više od 20 godina imao nevjerojatnu turneju s Vesnom Zmijanac u Bugarskoj. Svirali smo u svim većim gradovima. Ploča “Nešto lijepo treba da se desi”, a posebno pjesma “Kad zamirišu jorgovani”, tih je godina tamo bila ultimativni hit. Radili smo na velikim stadionima i dvoranama. Ogromno je bilo zanimanje publike i izvanredna me sjećanja vežu za to razdoblje. To je bilo neposredno poslije pada Berlinskog zida, kada je vjetar demokracije puhnuo i kad je narod, čini se, prvi put mogao osjetiti slobodu i drugačiji život. Sjećam se dobro da smo se na koncerte vozili “čajkom” svrgnutoga diktatora Todora Živkova. Ta “čajka” je bila socijalistički odgovor na američka predsjednička vozila - kazao je za “Dnevni avaz” Merlin.

Inače, veliko zanimanje danima je vladalo za ovaj koncert na otvorenom koji je započet impozantnim uvodom i pjesmom “Školjka” sa zadnjeg albuma “Hotel Nacional” koji je iznimno dobro primljen i u Bugarskoj.

Da je Dino uistinu balkanska zvijezda, dokazala je bugarska publika koja je uglas pratila njegove najveće hitove - “Bosnom behar probeharao”, “Je l’ Sarajevo gdje je nekad bilo”, “Kad si rekla da me voliš”... Posebne ovacije dobile su pjesme “Kad zamirišu jorgovani” i “Moj je život Švicarska” koje su, uz to što su već dugo vremena u eteru u ovoj zemlji, također obradili i prepjevali pojedini Dinini bugarski kolege. Za sam kraj ostavljena je izvedba pjesme “Undo” s posljednjeg albuma, a virtuozno sviranje Dinina dugogodišnjeg benda i završni light show ostavio je nezaboravan osjećaj kod svih posjetitelja koji su jednu od posljednjih ljetnih noći odlučili provesti na Merlinovu koncertu.

Nastavak turneje

Za ovu jesen i zimu najavljena je nova etapa turneje “Hotel Nacional”. Za sada, potvrđeni su datumi koncerata u Stuttgartu, Zürichu i Beč. O međunarodnom uspjehu Merlin kaže:

- Emocija je univerzalna kao i ljepota. Ponavljam, ne dijelim publiku na domaću, stranu, crnu, bijelu, mladu, staru. Svaka umjetnost se, prije svega, razumijeva srcem i svi oni koji to tako razumijevaju su moja publika. Prirodno je da je više onih koji razumiju moj jezik, ali već dugo živimo u svijetu koji je omeđen samo granicama srca i stara pravila više ne vrijede. Danas mladi čovjek ima na raspolaganju mogućnost biti sam svoj urednik i iz bilo kojeg kutka svijeta izabrati ono što on misli da je dobro i ono što on misli da je za njega, tako da sam na neki način već odavno na svjetskoj glazbenoj sceni i moja publika je svjetska publika - kaže Dino.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije