Slučaj 'Diplomatz'

D. Avdić: 'Nisam predmet mržnje, nego birokracije'

10.12.2015.
u 07:00

"Ljudska prava lijepo je osiguravati samo na papiru, čim ih je potrebno u praksi provoditi, nigdje ih nema" , kazao je 'Bosanski Psiho' Tea je posljednjih godina s uspjehom nastupala na nizu modnih događaja Lijepa Širokobriježanka u odjevnim komadima

Glazbenik iz Tuzle Damir Avdić, jedan od najvažnijih bučnih, kritičkih i istodobno poetičnih kantautora glasova bivše Jugoslavije nedavno je naišao na veliku neugodnost u Sloveniji čije su mu vlasti uskratile boravak u toj zemlji. Slovenski list "Mladina" pisao je kako je Avdić dobio preporučeno pismo Upravne jedinice Ljubljana u kojem mu se odbacuje zahtjev o produženju privremenog boravka.

Novinari su zaključili kako se u njegovu slučaju birokracija slijepo drži nelogičnih i često kontradiktornih propisa po kojima bi Avdić morao zarađivati 50 tisuća eura godišnje, što je iznos koji premašuje i primanja slovenskog premijera Mire Cerara, da bi mogao ostati u Sloveniji.

Na kraju teksta "Mladina" je upozorila kako kafkijanski labirint u kojem se zatekao glazbenik pomalo podsjeća na brisanja građana drugih nacionalnosti što se u Sloveniji radilo tijekom 90-ih, a što su na svojoj koži osjetili brojni bh. građani na privremenom radu u 'deželi'.

Međutim, Damir Avdić Diplomatz, koji su Sloveniji živi od 2012. godine sa suprugom i djetetom, rezolutno odbija špekulacije da je žrtva nečije mržnje u Sloveniji.

"Ovo je čisto birokratska stvar na kakvu se može naići bilo gdje, naopako tumačenje zakona, za koje vjerujem da će se srediti na sljedećoj razini. Ne mrzi me nitko. Na taj način ravnaju sa svima koji imaju status "samozaposlenih u kulturi", Slovenci ili neslovenci svejedno je. U mome je slučaju otišlo ovako daleko zato jer je moj boravišni status drugačiji. A birokracija je kao računalo, zapne čim naleti na neku nepoznanicu. Za to je treba je restartati. Jer ljudska prava lijepo je osiguravati samo na papiru, čim ih je potrebno u praksi provoditi, nigdje ih nema", rekao je 'Bosanski Psiho' koji vjeruje da će se njegov slučaj pozitivno riješiti. U suprotnom, spreman je, kaže, ponovno se vratiti u 
Bosnu i Hercgovinu i krenuti ispočetka. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije