KRUNIDBENA SVEČANA ODJEĆA

Charles i Camilla nosit će ogrtače stare stotinu godina, a neki komadi izrađeni su samo za njih

kralj Charles i Camilla
Profimedia
05.05.2023.
u 21:02

Početkom ovog tjedna otkriveno jest i što bi kralj i kraljica trebali nositi. Naime, prema tradiciji kralj i kraljica supruga tijekom krunidbe nosit će dva različita ogrtača. Radi se o povijesnim ogrtačima koje će kralj i Camilla nositi tijekom samog obreda krunidbe.

Krunidba kralja Charlesa događaj je u koji su uprte brojne oči u svijetu, a detalji same krunidbe i proslave otkrivaju se već danima. Planovi o tome koje će kraljevske tradicije kralj prekršiti, tko će sve doći, koliko će trajati i koštati, hoće li Charlesov sin, princ Harry doći ili ne…. Ovo su samo neke od tema o kojima se posljednjih mjeseci može čitati. No, kako se bližio dan krunidbe otkriveni su i brojni manje poznati detalji. Jedan od njih jest i što će kralj i kraljica nositi na krunidbi. Charles će uz tradicijske komade stare stotinama godina nositi i neke moderne.

Ranije je već otkriveno kojim krunama će biti okrunjeni. Naime, Charles će biti okrunjen krunom svetog Edwarda. Inačice ove kruni koriste se za krunidbu  britanskih i engleskih monarha od 13. stoljeća. Trenutna je kruna bila izrađena za Charlesa II 1661. godine kao zamjena za srednjovjekovnu krunu rastaljenu 1649. godine. Ova kruna ima brojne dragulje koji imaju posebna značenja za kraljevstvo.

Osim nje, tijekom ceremonije kralj će nositi i Carsku državnu krunu koja je napravljena za krunidbu kralja Georgea VI, a posljednji put smo je mogli vidjeti na lijesu kraljice Elizabete. 

Kraljica supruga Camilla, nosit će pak krunu kraljice Marije, koju je ta kraljica nosila 1911. godine tijekom krunidbe supruga kralja George V.

- Camillin odabir nošenja ove krune jedinstven je slučaj u suvremenoj povijesti jer to znači da će se koristiti postojeća kruna, umjesto izrade nove. Time su znatno smanjeni troškovi i stavljen je naglasak na održivost – rečeno je iz Buckinghamske palače ranije.

Osim toga, početkom ovog tjedna otkriveno jest i što bi kralj i kraljica trebali nositi. Naime, prema tradiciji kralj i kraljica supruga tijekom krunidbe nosit će dva različita ogrtača. Radi se o povijesnim ogrtačima koje će kralj i Camilla nositi tijekom samog obreda krunidbe.

The Robe od State (Državni ogrtač) nosit će pri ulazu u Westminstersku opatiju. Radi se o ogrtaču od grimiznog baršuna, koji je izrađen za Georgea VI i krunidbu 1937. godine. Potom će se prije pomazanja, najsvetijeg dijela krunidbe, kralj presvući u Colobium Sindonis, jednostavnu bijelu odjeću bez rukava koji simbolizira čistoću, a izrađuje se nova za Charlesa. Colobium Sindosis prekriva se zlatnom Supertunicom

Radi se o ogrtaču napravljenom za George V. 1911. godine, a težak je oko dva kilograma te je izrađen od zlatne tkanine. Ovaj ogrtač ima i komade zlatnog i srebrnog pozlaćenog metala te cvjetne motive.

Na Supertunici nalazit će se još jedan ogrtač do poda, koji se naziva Imperial Mantle ili Robe Royal koji je izrađen za Georgea IV. 1821. godine te je težak 4 kilograma. Plašt  se na prsima pričvršćuje kopčom u obliku zlatnog orla,a simbolizira božansku prirodu kraljevanja. Izrađen je od zlatne tkanine te ukrašen motivima cvijeća i carskih orlova. Na njega ide i Stole Royal (Kraljevska stola). Radi se o uskoj zlatnoj traci koja je izrađena za krunidbu kraljice Elizabete 1953. godine te ukrašena nacionalnim i religijskim amblemima, kao i onima Commonwealtha. 

Uz to kralj nosi i krunidbeni pojas s mačem i rukavicu koji inače svaki kralj dobiva novu. No, Charles je odlučio nositi onu svoga djeda, Georgea VI koji je bio posljednji muški monarh. Ova Charlesova odluka jest zbog održivosti te smanjenja troškova o kojima se puno govorila prije krunidbe.

Pojas s mačem iz 1937. je godine te je izražen od zlatne tkanine sa zlatnom kopčom s nacionalnim amblemima. Krunidbenu rukavicu Charles će nositi na desnoj ruci dok će držati žezlo s križem, a ona je izrađena od bijele kože s velikom manšetom koja je izvezena u obliku nacionalnih amblema uključujući tudorsku ružu, čičak, djetelinu, hrastovo lišće i žir. Na poleđini ruke nalazi se izvezen vojvodski vijenac iznad grba obitelji vojvoda od Newcastlea.

Nakon toga kralj će odjenuti Imperial Robe, odnosno Imperijalni ogrtač koji će nositi pri odlasku iz opatije. Radi se o ljubičastom svilenom baršunu koji je izvezen zlatom, a također je izrađen za Georgea VI.

Kraljica supruga će pak nositi Državni ogrtač koja je izvorno napravljen za kraljicu Elizabetu 1953. godine. Također se radi o plaštu od grimiznog baršuna. Camillin Imperijalni  ogrtač pak je izrađen isključivo za nju, a radi se o ljubičastom baršunu koji se slaže uz kraljev Imperijalni plašt. Na tom plaštu, koji je dizajnirala i izradila  Kraljevska škola ručnog rada, prevladava tema prirode i okoliša: prikazane su pčele, bube, razne biljke, uključujući đurđicu, koja se nalazila u Camillinom vjenčanom buketu i bila je omiljeni cvijet kraljice Elizabete. Ogrtač također sadrži mirtu, koja predstavlja nadu, i Delphinium, jedno od kraljevih omiljenih cvjetova i rodni cvijet u srpnju, Camillinom mjesecu rođenja. Također je predstavljena "Alchemilla Mollis", poznata kao Gospin plašt, koja simbolizira ljubav i udobnost, Maidenhair Fern, koja simbolizira čistoću, i različak, koji predstavlja ljubav i nježnost. Tu su i nacionalni amblemi Ujedinjenog Kraljevstva.

Podsjetimo, krunidba će se održati tijekom tri dana, odnosno toliko će trajati slavlje. Samu krunidbu će predvoditi nadbiskup Canterburyja. Prije glavne svečanosti bit će i procesija od Buckinghamske palače do opatije, pa onda još jedna procesija, u kojoj će se Charlesu i Camilli pridružiti i ostali članovi kraljevske obitelji. Tada će svi zajedno izaći na balkon palače, gdje će supružnici biti okrunjeni. 

Ranije je objavljeno da bi krunidba trebala biti nešto skromnija nego prijašnje. Krunidba kraljice Elizabete II. trajala je tri sata, a Charlesova će trajati nešto više od sat vremena te će imati oko dvije tisuće gostiju. Pomazanje monarha bit će isto kao i 1953. godine.  Princ William na krunidbi će biti službeno imenovan princem od Walesa. 

Palača je ranije objavila i službeni amblem koji će se koristiti za proslavu krunidbe britanskog kralja Charlesa III., a dizajn odaje počast monarhovoj dugogodišnjoj kampanji za zaštitu okoliša. Amblem prikazuje floru iz sve četiri nacije koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo - englesku ružu, škotski čičak, narcis iz Walesa i sjevernoirsku djetelinu, čime se odaje počast kraljevoj ljubavi prema prirodi, priopćila je Buckinghamska palača. Korištene su boje britanske zastave: crvena, bijela i plava. "Dizajn je inspiriran ljubavlju kralja Karla prema planetu, prirodi i njegovom velikom brigom za prirodu", rekao je dizajner Jony Ive. "Amblem govori o optimizmu proljeća i slavi početak ovog novog razdoblja za Ujedinjeno Kraljevstvo."

Uz krunidbu održat će se proslave, uključujući tradicionalne procesije, glazbeni koncert u dvorcu Windsor, ulične zabave, svjetlosne predstave i volontiranje zajednice, priopćila je Buckinghamska palača. 

Prijenos krunidbe kalja Charlesa III u subotu od 12 sati pratite uživo na portalu, Facebooku i YouTube kanalu Večernjeg lista.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije