POVRATAK JIMA CARREYA

Carreya dugo nije bilo na malim ekranima, a na velikima već godinama nije imao pravi hit

29.08.2018.
u 08:14

Jim Carrey najbolji je kad se bavi identitetom, ali i nadom koja pobuđuje optimizam da ljudski um ima sposobnost izvući se i iz dubokih kriza.

 

Nakon poduljeg vremena Jim Carrey vraća se na male ekrane. U svojoj bogatoj karijeri imao je nekoliko nastupa u televizijskim serijama, a sada se televiziji vraća Šaljivcem. 

U novoj seriji, čije smo prve četiri epizode vidjeli posredstvom CBS-a, Carrey je Jeff ili gospodin Pickles, ikona dječje televizije, uzor dobrote i mudrosti za povodljive mlade umove Amerike i roditelje koji su odrasli s njim – no također je i brend vrijedan milijune dolara, stoji u sinopsisu serije. Ali kad se obitelj ove obožavane osobnosti – supruga, dva sina, sestra i otac – počne raspadati, Jeff otkriva da ga nikakva bajka, priča ni lutka neće izvesti iz krize koja napreduje brže nego što se on stiže snaći. Rezultat: dobar čovjek u okrutnom svijetu suočava se s polaganim gubitkom razuma koji je podjednako urnebesan koliko i tragičan.

Dakle, još se jednom Jim Carrey bavi identitetom, ali i nadom koja pobuđuje optimizam kako ljudski um ima tu osobinu da se izvuče i iz dubokih kriza. Naravno, njegovi poslovni suradnici ne žele da taj problem ima utjecaja na popularni lik i traže da on odvoji svoju osobu od lika koji ga je učinio popularnim i – profitabilnim. Ima tu i Vječnog sjaja nepobjedivog uma i Trumanova showa kao i Čovjeka na Mjesecu. Seriju režira upravo Michel Gondry koji je režirao i Vječni sjaj nepobjedivog uma, a za scenarij tog filma dobio je Oscar. Čovjeka na Mjesecu posebno prepoznajemo u Šaljivcu jer se priča bavi nemogućnošću da Jeff Pickles odvoji svoju osobu od gospodina Picklesa, dječje televizijske zvijezde, što je zapravo pravi problem koji izbija na vidjelo nakon prvih obiteljskih kriza.

– Mogao sam se lako povezati jer mi se i dogodilo nešto slično. Bilo mi je potrebno dosta energije da uđem u likove Andyja Kaufmana i njegova Tonyja Cliftona. Ali na kraju sam ponovo morao tražiti Jima Carreya i to uopće nije bilo lako. U nekom trenutku shvatio sam da, ako je tako lako izgubiti Jima Carreya, tko je onda uopće taj Jim Carrey!? – rekao je još prošle jeseni poznati komičar za poznati američki magazin Variety.

Doista, kada se pogleda serija u kojoj, osim Carreya, nastupaju i sjajni veteran Frank Langella pa onda Catherine Keener te Judy Greer, nekako se dobije dojam da u njoj ima sličnosti sa stvarnim Jimom Carreyem. Ni njegov osobni život nije jednostavan, sam glumac borio se s depresijom i uzimao jake antidepresive, tužila ga je obitelj bivše djevojke Cathrione White nakon što je umrla od predoziranja lijekovima, ima iza sebe dva propala braka i jednu dugogodišnju vezu sa starletom Jenny McCarthy.

Očito, popularnom komičaru potrebna je posebna energija da, kada glumi, ispred sebe stavi fasadu iza koje se skrivaju stvarni životni problemi. Slično kao u novoj seriji. Neizbježno je primijetiti da je i Carrey odlučio pronaći novi kanal kroz koji će plasirati svoj talent kojim nas uveseljava gotovo 30 godina. Komedijama na velikom ekranu, naime, ne ide najbolje. Odnosno ne ide im uopće, primjerice, razvikani Špijun koji me nogirao prilično je podbacio. Čak je i Adam Sandler iz Sonyja već prešao na Netflix. Carrey nije naznačio ništa takvo. 

– Najteže je probiti se kroz šum u kanalima, gužvu koja je tamo nastala. Da biste to postigli, morate biti veći od bilo koga drugog, ili ćete odsjeći deset glava po epizodi ili ćete pogoditi ljude na pravo mjesto, gdje će prepoznati sebe. Ništa ne dopire do posljednjeg reda sjedala kao što to čini istina. Ako istine ima, ljude će to zanimati. Oni žele vidjeti sebe, žele vidjeti svoju istinu – rekao je kultni komičar. Serija kreće 10. rujna na platformi HBO GO. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije