ona je junakinja 9/11

Bez ikakvog naoružanja spremno krenula u juriš na oteti avion

pilotkinja
10.09.2016.
u 21:30

Heather "Lucky" Penney pilotkinja je koja je dobila naredbu kobnog 9/11 - srušiti oteti avion na letu 93.  Bio je to četvrti avion otet 11. rujna, a jurio je prema Washingtonu. Njezin je posao bio zaustaviti ga, i po cijenu vlastita života.

Penney je bila jedna od prvih pilota u zraku, prenosi Independent. No, njen F-16 nije bio napunjen streljivom ili raketama kojima bi mogla oboriti zrakoplov. Mogla se jedino zaletjeti u njega pa je to bio jedini plan.

Stvari su se tog dana odvijale velikom brzinom, stoga su avioni dignuti prije nego je stiglo naoružanje. Penney i njen zapovjednik poletjeli su kako bi se zaletjeli u otete avione i spriječili dodatne žrtve na tlu.

"Ne bismo ih mogli oboriti. Morali bismo se zaletjeti u njih. U stvari, bila bi kamikaza", prisjeća se pilotkinja koja godinama nije pričala o tome što se sve dogodilo 11. rujna. Nakon deset godina prekinula je šutnju.

"Morali smo zaštiti zračni prostor pod svaku cijenu", ispričala je.

Njena eskadrila nacionalne garde Washingtona upravo je završavala dvotjednu vježbu u Nevadi. Sjedili su u bazi kada su čuli za napad na WTC. Koliko god nevjerojatno zvučalo, ali ni jedan zrakoplov američkog zrakoplovstva nije bio pripravan.

"Tada, nitko nije ni pomišljao na ugrožavanje zračnog prostora iznad našeg tla",objašnjava pukovnik George Degnon, zapovjednik baze.

Eskadrila nacionalne garde bila je jedina na raspolaganju. Nakon što je treći avion udario u Pentagon, a četvrti ciljao prema Washingtonu, odmah je trebalo djelovati.

Znali su što trebaju napraviti

"Osjećali smo se pomalo bespomoćno, ali bili smo odlučni učini sve kako bismo što prije reagirali", rekao je Degnon.

"Lucky, ti ideš sa mnom", rekao je pukovnik Mach Sassevile. Ni Penney ni Sasseville nisu ni tren dvojili jesu li spremni poginuti kako bi oborili oteti zrakoplov. Pukovnika je pak brinula samo jedna stvar.

"Nije baš da te obučavaju kako oboriti putnički zrakoplov. Razmišljao sam - ako se zaletimo u motor, i dalje bi mogao jedriti. Moramo se zaletjeti u kokpit ili krilo", prisjetio se.

Razmišljali su i o katapultaciji trenutak prije nego se zalete u avion, no bojali su se da bi tako mogli promašiti.

"Što ako mi iskočimo, i promašimo avion? Puno me je više bilo strah neuspjeha nego smrti", rekla je Penney.

Naposlijetku nisu morali oboriti putnički avion, to su učinili putnici sami. Taoci u otetom zrakoplovu su se pobunili i avion se srušio u Pennsylvaniji.

"Pravi junaci su putnici u letu 93. Ja sam samo slučajan svjedok povijesti", tvrdi Penney koja je ostatak kobnog dana provela čisteći zračni prostor oko Washingtona te prateći avion američkog predsjednika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije