Neformalni sastanak

Šestorka složna - žurno u FBiH napraviti novu vlast

Sastanak
12.12.2012.
u 09:27

Razgovori o radu u iduće dvije godine, reformama, napretku k EU...

Predsjednici šest stranaka jučer su se sastali u Sarajevu na neformalnom radnom ručku. Iako je bio zamišljen kao tajni ručak, ubrzo je postao javan. Novinari su tijekom cijelog sastanka, koji je održan u Avazu, čekali lidere s novim informacijama.

Funkcioniranje šestorke

Domaćin je bio Fahrudin Radončić, lider SBB-a BiH i ministar sigurnosti, a nazočili su Milorad Dodik, Mladen Bosić, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović i Božo Ljubić. - Razgovarali smo o svemu, posebno o funkcioniranju šestorke, što se vidjelo i kroz prošlotjedne odluke i sjednice vezane uz proračun BiH. Razgovarali smo o važnosti pojedinih odluka koje su otkočile procese. Sagledali smo sadašnje stanje i dotaknuli se planova za dalje, odnosno zajednički rad u sljedeće dvije godine, te reformi koje je potrebno ubrzati za napredak BiH prema Europskoj uniji - kazao nam je nakon sastanka lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Sastanak na kojem su nazočili svi lideri šestorke bio je zamišljen kao neformalni susret, dogovoren kako bi se napravila “mapa za iduću godinu”, odnosno “inventura svih otvorenih pitanja”, kazali su pojedini lideri stranaka. - Posebna pozornost je u razgovorima posvećena Federaciji BiH.

- Svi lideri su složni kako se žurno treba napraviti nova vlast u Federaciji BiH, riješiti pitanje Vlade - kazao je Čović. - Sastanak je bio bez utvrđenog dnevnog reda, razgovaralo se o svemu - rekao je Dodik. Dodik je napomenuo da je ova “šestorka” do sada uspjela odblokirati određene procese koji su zaustavili europski put BiH, Republike Srpske i Federacije BiH.

Ubrzati reforme

Oko provedbe presude u slučaju “Sejdić i Finci” Dodik je ponovio da predstavnici Republike Srpske ostaju pri tome da izbor člana Predsjedništva BiH mora biti neposredan i izravan i da je to u skladu s tom odlukom, koja ne traži izmjenu načina izbora. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da su lideri stranaka koje čine parlamentarnu većinu u BiH dogovorili da se ubrza usvajanje zakona koje su najavili SNSD i SDP, a već su u proceduri u Vijeću ministara BiH. - Ovo je bio neformalni razgovor, bez zaključaka. Pokušali smo se dogovoriti o nekim zakonima i konkretnim rješenjima koji čekaju da budu ubrzani - rekao je Bosić. Kako se doznaje, šestorka je odlučna da se ispune svi uvjeti koji stoje na putu napretka BiH prema europskim integracijama, ali i procesi koji su duže vremena bili stopirani, te da se u Vijeće ministara i Parlament što prije upute važni zakoni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?