STRAH OD DODIKA

SDP BiH zanimaju hrvatske pozicije, ali ne i srpske

spiric
VL FOTO
18.02.2011.
u 09:15

SDP pokazao da nije ‘srpska’ stranka jer žele predstavljati samo hrvatski narod kako bi im ugrabili fotelje

Koliko je problematično i krajnje neprincipijelno poigravanje s Hrvatima i njihovom ulogom u budućoj vlasti, odnosno dugoročnom i stvarnom jednakopravnošću i konstitutivnosti ovoga naroda, svjedoči politički manevar ‘multietničkih stranaka’ potpisnica političke platforme da uopće nisu ni pokazale želju da uđu u raspravu oko raspodjelu ‘srpske’ kvote u vlasti. Za takvo što apsolutno su imali i više argumenata nego za pokušaj da popune hrvatska mjesta u vlasti.

Najmanje hrvatska

Naime, unutar Federacije, napose u većim sredinama gdje su Bošnjaci većina, za SDP je glasovao najveći broj Srba, a ova stranka je zajedno s Narodnom strankom Radom za boljitak braće Lijanovića već uspjela popuniti ‘većinu’ u srpskome klubu unutar Doma naroda ovoga entiteta. Za razliku od toga, činjenica je da SDP nije među Hrvatima pobijedio čak niti u sredinama gdje su nekada bili iznimno uvjerljivi. Najbolji primjer za to je Tuzlanska županija, koja slovi za SDP-ovo najžešće uporište, a gdje je HDZ BiH prvi put uspio ući u županijsku Skupštinu od uspostave Federacije BiH. Slično je bilo i u Zeničko-dobojskoj županiji gdje su ostvareni rezultati dva HDZ-a daleko ispred SDP-a i njihovih partnera iz platforme. Pokušaj da svoju stranku predstavi i srpskom, i bošnjačkom i hrvatskom, Zlatko Lagumdžija pao je na planu političkog pragmatizma. Zanimljivo je da SDP BiH uopće nije izrazio želju poremetiti planove predsjedniku Republike Srpske i SNSD-a Miloradu Dodiku.

Bez ikakvih uvjeta

Naime, na državnoj razini SDP uspostavu vlasti nije uvjetovao niti jednom srpskom pozicijom od čak četiri u Vijeću ministara, desecima pomoćničkih pozicija, mjesta u parlamentu, agencijama, upravama. Sva srpska mjesta Lagumdžija je prepustio Dodiku, dok bi istodobno oduzeo i jedno ministarsko mjesto Hrvatima, po trećinu pozicija. Na toj činjenici padaju objašnjenja da je SDP stranka poglavito hrvatskog naroda. Ustvari, politika ove stranke svodi se na pokušaj majorizacije, zbog čega je tisuće Hrvata već potpisalo peticiju.

Ključne riječi

Komentara 7

TU
Tuce
09:53 18.02.2011.

E moj kresicu,dobro te placa efendija Covic da plasiras neistinu,vidis vas mogu birati Srbi u Tuzlanskom kantonu kako bas sad da udjete u skupstinu a niste mogli za 15 godina a znamo da vam natalitet pada i odjednom ste poceli uskrsivat,nisi se zapitao odkud bas tolki biraci odjednom,pogledaj broj stanovnika u Tuzlanskom kantonu i izborni procent pa ces vidjeti da dogovor Dodika i efandije Covica bio dobar i dobro ste placali srbima za glas a ovamo optuzujete Lijanovice za izbornu kradju..

KI
kitikat
11:07 18.02.2011.

svaki dan ista vijest

AA
AA
11:20 19.02.2011.

OD SRBA CE SDP SAMO DOBITI PO GUZI A OD MUSLIMANA PO TURU A MI HRVATI CEMO SDP DATI UPRAZNJENA MISTA U PARLAMENTU JER NECEMO VISE DOLAZITI NI NAKAKVE SJEDNICE

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?